Concentratie spoedzorg duurt te lang’

De concentratie van de acute zorg gaat veel te lang duren als het Kwaliteitsinstituut daar eerst nog wetenschappelijke normen voor gaat opstellen. Als ziekenhuizen hun kwaliteit transparant maken, kunnen zorgverzekeraars daar inkopen waar de zorg het beste is. Kwaliteit van zorg moet leidend zijn bij de herinrichting van zorg. Dat zegt Melvin Samsom in een interview met Zorgvisie.
‘Concentratie spoedzorg duurt te lang’

De concentratie van de acute zorg staat op een laag pitje nu de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat deze mogelijk in strijd is met de Mededingingswet, omdat de keuzevrijheid van patiënten voor de niet-acute zorg mogelijk ook afneemt. Zorgverzekeraars moeten de kwalitatieve voordelen van concentratie beter onderbouwen, om te beoordelen of deze opwegen tegen het nadeel van minder keuzevrijheid. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft vervolgens aan het Kwaliteitsinstituut gevraagd om wetenschappelijke normen voor concentratie van de spoedzorg op te stellen.

Regierol voor ziekenhuizen

Het afgelopen jaar is gebleken dat zorgverzekeraars de concentratie van spoedzorg niet kunnen afdwingen. Volgens Melvin

3
27

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.