Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Concentratie spoedzorg duurt te lang’

De concentratie van de acute zorg gaat veel te lang duren als het Kwaliteitsinstituut daar eerst nog wetenschappelijke normen voor gaat opstellen. Als ziekenhuizen hun kwaliteit transparant maken, kunnen zorgverzekeraars daar inkopen waar de zorg het beste is. Kwaliteit van zorg moet leidend zijn bij de herinrichting van zorg. Dat zegt Melvin Samsom in een interview met Zorgvisie.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
‘Concentratie spoedzorg duurt te lang’

De concentratie van de acute zorg staat op een laag pitje nu de Autoriteit Consument & Markt (ACM) stelt dat deze mogelijk in strijd is met de Mededingingswet, omdat de keuzevrijheid van patiënten voor de niet-acute zorg mogelijk ook afneemt. Zorgverzekeraars moeten de kwalitatieve voordelen van concentratie beter onderbouwen, om te beoordelen of deze opwegen tegen het nadeel van minder keuzevrijheid. Zorgverzekeraars Nederland (ZN) heeft vervolgens aan het Kwaliteitsinstituut gevraagd om wetenschappelijke normen voor concentratie van de spoedzorg op te stellen.

Regierol voor ziekenhuizen

Het afgelopen jaar is gebleken dat zorgverzekeraars de concentratie van spoedzorg niet kunnen afdwingen. Volgens Melvin

3
49

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. http://www.bmj.com/content/349/bmj.g4757
  What is already known on this topic
  Organised inpatient stroke unit care is associated with higher quality care and reduced death and dependency
  Acute stroke services are being centralised in several countries as a means of improving access to organised inpatient stroke unit care but it is not known if this affects mortality and length of hospital stay
  In 2010, acute stroke services were centralised across two metropolitan areas of England (Greater Manchester and London)
  What this study adds
  in London, where hyperacute stroke care was provided to all patients, there was a reduction in mortality and length of hospital stay
  In Greater Manchester, where hyperacute stroke care was provided to patients presenting within four hours of developing stroke symptoms, there was no impact on mortality but length of stay in hospital fell
  —Zelf lezen. Met name de disclaimer en de zelfbenoemde zwakke punten van dit onderzoek. De claims van verzekeraars e.a. zijn helemaal niet met feiten onderbouwd! Concentratie is niet per definitie beter!

 2. Lees alle reacties
 3. Prima oproep natuurlijk. Maar een paar nuances. multitrauma patiënten zouden meer in het traumacentrum van de regio geholpen moeten worden. Dat volgt ook uit de recente LTR rapportage. Traumacentra zijn niet alleen UMCs maar ook Isala, Elisabeth, en MST zijn traumacentrum in hun regio. Maar ook deze aannames moeten juist door uitkomsten onderbouwd worden, en we weten hoe lastig dat is, zeker als het vergelijkbaar tussen ziekenhuizen moet zijn. Daar moeten we dus aan werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.