Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Declaratieprobleem thuiszorg en huisarts is wijder verbreid

Het komt vaker voor dat thuiszorginstellingen rekeningen sturen naar huisartsen voor verpleegkundige handelingen. “Maar de huisarts is niet het loket waar verpleegkundige zorg gedeclareerd kan worden”, aldus de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV).
Declaratieprobleem thuiszorg en huisarts is wijder verbreid

De LHV reageert hiermee op het nieuws dat thuiszorgorganisatie Carinova in Deventer verpleegkundige handelingen declareert bij huisartsen. Carinova declareert verpleegkundige thuiszorg bij de huisarts voor mensen die net uit het ziekenhuis zijn gekomen. Het gaat om katheters verwisselen, maandelijkse injecties geven, zwachtelen of wonden verzorgen. Hiervoor krijgt de thuiszorg in veel gevallen geen vergoeding meer uit de AWBZ, en stuurt daarom de rekening naar de huisarts. Volgens de LHV kan het wegvallen van de vergoeding uit de AWBZ geen reden zijn om de rekening dan maar bij de huisarts te leggen.

Rekening bij de zorgverzekeraar

“Thuiszorginstellingen doen er goed aan de rekening dan wel bij de zorgverzekeraar in te dienen, dan wel deze verpleegkundige zorg geïndiceerd en vergoed te krijgen via de AWBZ”, zegt de LHV. “Voor verpleegkundige handelingen die in het kader van zogenaamde ziekenverplaatste zorg geleverd worden door de thuiszorg, heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een beleidsregel vastgesteld. Op basis hiervan kan deze zorg vanaf 2010 gedeclareerd worden bij verzekeraars.”

Zorgverzekeraar Salland

De woordvoerder van zorgverzekeraar Salland zegt echter dat een thuiszorgaanbieder deze zorg in sommige gevalen toch bij de huisarts moet declareren. “Het gaat om ‘medisch specialistische verpleging in de thuissituatie (MSVT)’, en dat kan de thuiszorg tegenwoordig declareren bij de zorgverzekeraar.” Maar niet in alle gevallen, zo blijkt. “Wanneer er geen sprake is van een medisch specialist als ‘opdrachtgever’, kan de thuiszorgaanbieder niet rechtstreeks bij ons declareren. In dit soort gevallen, wanneer de huisarts opdrachtgever is voor dit soort handelingen, is het voor te stellen dat de thuiszorgaanbieder de nota naar de huisarts stuurt. Dit hangt af van de afspraken die beide partijen hierover maken. Een huisarts kan deze kosten dan betalen vanuit de vergoedingen voor huisartsenzorg die hij ontvangt vanuit de Zorgverzekeringswet.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Thuiszorg Carinova declareert handelingen bij de huisarts

Ziekenhuisverplaatste zorg voorlopig in AWBZ

Huisartsen declareren meer dan voorzien

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.