Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Eerste stap naar openbare sterftecijfers

MAARSSEN - Volgend jaar al kunnen de sterftecijfers per ziekenhuis openbaar worden, verwacht bestuurder Laurens Touwen van de Reinier de Graaf Groep.

Het Delftse ziekenhuis begint binnenkort als eerste in Nederland met het maandelijks analyseren van haar sterftecijfers en het vergelijken ervan met andere ziekenhuizen. Hiermee hoopt het ziekenhuis vermijdbare sterfte terug te dringen.

Knooppunten

In Engeland gebeurt dit al langer. Touwen: “Wij hopen hiermee een instrument te krijgen dat ons dichter leidt naar de knooppunten in ons zorgproces. Het is nadrukkelijk een kwaliteitssysteem en geen managementtool.” De Engelse vergelijkingssystematiek, Real Time Monitoring, is voor Nederland aangepast door het bedrijf De Praktijkindex. Dat heeft een landelijk vergelijkingsmodel ontwikkeld dat gebruikmaakt van gecorrigeerde sterftecijfers uit de Landelijke Medische Registratie (LMR) van Prismant. De Reinier de Graaf Groep levert maandelijks de meest recente opname- en sterftegegevens aan en krijgt daarvoor gestandaardiseerde sterftecijfers terug voor zowel het hele ziekenhuis als uitgesplitst naar diagnose, ingreep of specialisme. Touwen: “Het systeem signaleert waar we afwijken van het landelijk gemiddelde. Vervolgens analyseren we die gevallen”.

Harde garanties

De KNMG reageert positief op de plannen van de Reinier de Graaf Groep, maar wil wel voorwaarden stellen. Robinetta de Roode, beleidsmedewerker gezondheidsrecht van de KNMG: “Er moeten harde garanties komen van het management dat informatie uit dit systeem nooit mag leiden tot maatregelen tegen individuele artsen.” De Reinier de Graaf Groep maakt haar cijfers niet openbaar. Dat gebeurt op termijn wel met de cijfers uit het landelijke vergelijkingsmodel, als dat voldoende betrouwbaar is bevonden. Touwen: “Het gaat om hele gevoelige

cijfers dus de eisen aan nauwkeurigheid van registreren zijn hoog.” (ZorgVisie – Carina van Aartsen)

Lees ook het interview met Laurens Touwen van de Reinier de Graaf Groep.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.