Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Eisen van gebruiker vaak genegeerd bij epd’

Mark van Dorresteijn
Bij het invoeren van elektronische patiëntendossiers, wordt te veel voorbijgegaan aan de eisen van de zorgverlener. Dat stelt onderzoeker Margreet Michel naar aanleiding van haar promotieonderzoek.
'Eisen van gebruiker vaak genegeerd bij epd'

Dat er onder bepaalde groepen medisch professionals weerzin bestaat over de invoering van het Landelijk Schakelpunt, hangt hier ook mee samen, denkt Michel. ‘De garantie van technisch goede beveiliging is vaak niet genoeg. Zorgverleners moeten vertrouwen hebben dat zij genoeg controle houden over de informatie’, legt ze uit.

Landelijk schakelpunt

Het Landelijk Schakelpunt (LSP) is het systeem dat de verschillende elektronische patiëntendossiers waarmee zorgverleners werken, toegankelijk moet maken voor andere zorgverleners, zoals huisartsenposten, spoedeisende hulp en apothekers. De patiëntendossiers worden dus ook buiten de muren van een bepaalde instelling inzichtelijk, als de patiënten daar toestemming voor gegeven hebben.

Draagkracht

Michel onderzocht waarom zorgverleners elektronische patiëntendossiers gebruiken. ‘Ze doen het alleen als ze er in hun werk echt wat aan hebben’, ontdekte ze. ‘Maar of ze er wat aan hebben, is dan weer voor elke groep verschillend. Voor verpleegkundigen en verzorgenden in een verpleeghuis werkte het bijvoorbeeld fijn, merkte ik in mijn onderzoek, maar artsen waren er dan weer minder over te spreken omdat ze vonden dat de informatie die zij nodig hadden, niet makkelijk te vinden was.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.