Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elf best gelezen artikelen op Zorgvisie in 2021

Eindredacteur / Nieuwscoördinator
In een jaar waarin coronagolven elkaar afwisselden, niet een maar twee vaccinatiecampagnes werden uitgerold en veel reguliere zorg werd uitgesteld, is opvallend: slechts een van de elf best gelezen artikelen van Zorgvisie heeft te maken met het coronavirus. Aan deze lijst is wel duidelijk te zien dat Marcel Levi weer in het land is.
Stethoscope With 2021 Number On Blue Background. Happy New Year
© Orawan / stock.adobe.com

De Jonge: dubbel eigen risico ‘vervelend neveneffect’ nieuwe bekostiging ggz

Ggz-cliënten die in twee kalenderjaren in behandeling zijn, moeten vanaf 2022 elk jaar hun eigen risico aanspreken voor die behandeling. Minister Hugo de Jonge zegt hier niks aan te kunnen veranderen. Het is volgens hem een ‘vervelend neveneffect’ van het ‘door het hele veld gewenste nieuwe zorgprestatiemodel’. (Gepubliceerd op 13 september)

Meer lezen


Inzet FNV voor cao vvt: geen procenten erbij, maar 150 euro per maand voor iedereen

FNV wil geen procentuele loonsverhoging meer in de vvt-sector. In het eerste gesprek voor een nieuwe cao voor 2022, op donderdag 21 oktober, eist de bond een vast bedrag van 150 euro bruto per maand erbij voor iedereen. Het jaar daarna wil de FNV daar 150 euro bovenop. (Gepubliceerd op 21 oktober)

Meer lezen


Marcel Levi: ‘Er kunnen wel honderd dingen beter in de zorg’

Nu de PvdA niet in het nieuwe kabinet komt, maakt Marcel Levi geen kans om zijn ideeën landelijk te realiseren. Als kersverse voorzitter van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek blijft hij zijn visie geven over de zorgsector. (Gepubliceerd op 18 november)

Meer lezen


Dit vinden zorgpersoneel, ggz, artsen, verzekeraars en bonden van het coalitieakkoord

Veel positieve reacties na de presentatie van het coalitieakkoord dat het nieuwe kabinet Rutte IV de komende vier jaar wil uitvoeren. Met name de vakbonden en de jeugdzorgorganisaties vinden het wel teleurstellend dat de coalitiepartijen weinig uitgeven aan loonsverbetering. Bovendien begrijpen ze niet dat de zorgsector de komende regeerperiode 5 miljard euro moet bezuinigen. (Gepubliceerd op 15 december)

Meer lezen


Marcel Levi: ‘Betaal zelfstandige klinieken lagere tarieven voor dbc’s, geef ziekenhuizen meer’

Voorzitter Marcel Levi van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) wil dat de zorgverzekeraars zelfstandige klinieken minder betalen per dbc. ‘Ze doen verrichtingen goedkoper, omdat ze de eenvoudigere behandelingen uitvoeren.’ Ziekenhuizen moeten volgens Levi juist een hogere vergoeding krijgen per dbc, omdat zij de meer complexe operaties doen. (Gepubliceerd op 8 november)

Meer lezen


Meerjarencontract Buurtzorg en CZ adresseert personeelstekort

Buurtzorg Nederland heeft een meerjarencontract gesloten met zorgverzekeraar CZ. Speerpunt vormt het personeelstekort in de wijkverpleging. Het driejarige contract heeft een waarde van circa 200 miljoen euro. ‘Als aanbieders inzetten op zinvolle interventies, kan de zorgvraag in de wijkverpleging met 20 procent dalen.’ (Gepubliceerd op 30 juli)

Meer lezen


Waarom Denemarken nul oversterfte heeft en Nederland 25.000

Nederland telt ruim 25.000 doden aan oversterfte door de coronacrisis. Denemarken helemaal niet. Hoe kan dat? ‘Het beleid van elk land is een reflectie van de cultuur’, zegt Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde in Kopenhagen. (Gepubliceerd op 20 oktober)

Meer lezen


Inkomens bestuurders Reinier Haga Groep en LangeLand Ziekenhuis op maximale top

De topbestuurders van de Reinier Haga Groep (RHG) en het in grote financiële nood verkerende LangeLand Ziekenhuis in Zoetermeer hadden vorig jaar één van de hoogste salarissen in de ziekenhuissector. (Gepubliceerd op 9 december)

Meer lezen


Marcel Levi: ‘Maak nutsvoorziening van acute zorg’

De acute zorg staat aan de vooravond van grote veranderingen. Meer samenwerking en meer concentratie lijken onafwendbaar. Dat bleek bij het Zorgvisie-congres acute zorg op 28 oktober. (Gepubliceerd op 1 november)

Meer lezen 


‘Gedwongen loondienst specialist draait gelijkgerichtheid de nek om’

Het Zuyderland ziekenhuis maakt met het msb-bestuur financiële prikkels op vakgroepniveau voor de juiste zorg op de juiste plek en zinnige zorg. Met verplichte loondienst zou dat nooit zijn gelukt, stellen bestuurder David Jongen en chirurg Karel Hulsewé. ‘Met gedwongen loondienst ga je de grote problemen in de zorg niet oplossen. Politiek, bezint eer ge begint.’ (Gepubliceerd op 27 juli)

Meer lezen


Teun Toebes: de verpleeghuiszorg is een totalitair regime

Verpleegkundige Teun Toebes woont al ruim een jaar in een verpleeghuis in Utrecht. Over zijn ervaringen als bewoner schreef hij het boek VerpleegThuis. Het is een hartenkreet dat het roer om moet in de verpleeghuiszorg. ‘Zie mensen met dementie als gelijkwaardig. Maak dat het fundament van beleid, dan verandert de zorg vanzelf.’ (Gepubliceerd op 6 november)

Meer lezen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.