Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elsevier: St. Jansdal is meest constante ziekenhuis

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het St. Jansdal Ziekenhuis heeft als enige ziekenhuis de afgelopen vijf jaar steevast de hoogste eindscore behaald in het jaarlijkse onderzoek De Beste ziekenhuizen door Elsevier. Het ziekenhuis in Harderwijk behoort tot een kopgroep van zestien ziekenhuizen die het meest constant presteren.
Elsevier: St. Jansdal is meest constante ziekenhuis
Foto: ANP

Elsevier onderzoekt al vijf jaar op dezelfde wijze hoe goed ziekenhuizen presteren. Het doel is om een representatief beeld te geven hoe goed een heel ziekenhuis functioneert. Het onderzoeksbureau SiRM ondersteunt Elsevier bij het beoordelen van de van gegevens over de veiligheid en effectiviteit van de medische zorg en de mate van patiëntgerichtheid. Van de 1494 beschikbare indicatoren heeft Elsevier er uiteindelijk 515 gebruikt. Het gaat onder meer om de prestatie-indicatoren van de Inspectie voor de Gezondheidszorg, indicatoren uit het programma Zichtbare Zorg en vijftien volumenormen voor operaties.

Elsevier: consistent beeld

Het onderzoek van Elsevier is geen ranglijst waar ziekenhuizen het ene jaar op plaats 2 staan en het andere op plaats 72 kunnen eindigen. Elsevier meet de gemiddelde prestaties van ziekenhuizen en bekijkt hoe elk ziekenhuis van dit gemiddelde afwijkt. Het onderzoek geeft dus een beeld van hoe ziekenhuizen zich tot elkaar verhouden. Als de prestaties van ziekenhuizen over vijf jaar worden bekeken, dan valt op dat 30 van de 91 ziekenhuizen door de jaren heen dezelfde score behielden. Nog eens 39 ziekenhuizen ‘verdienden’ in die periode 1 bolletje meer of minder. Bij 12 ziekenhuizen gaat het om 2 bolletjes. Volgens onderzoeksleider Arthur van Leeuwen van Elsevier is dit een bewijs voor de consistentie van het onderzoek.

St. Jansdal: maximale score

Het ziekenhuis in Harderwijk behoort tot een kopgroep van zestien ziekenhuizen die het meest constant presteren. Het St. Jansdal Ziekenhuis in Harderwerijk heeft als enige ziekenhuis de afgelopen vijf jaar steevast de hoogste eindscore behaald in het jaarlijkse onderzoek De Beste ziekenhuizen door Elsevier. Goede prestaties beginnen volgens bestuurder Jan Voorburg van St. Jansdal met het meten van de kwaliteit van zorg. Voorburg, van huis uit cardioloog, verklaart in Elsevier dat hij wekelijks aan tafel zit met de medische staf en de managers om per vakgroep de data te bekijken. ‘Dan bespreken we wat er goed en fout gaat. De time-outprocedures in de operatiekamer, het gebruik van antibiotica, alles komt langs.’

Huiscultuur

Maar Voorburg stuurt naar eigen zeggen niet mechanisch op data. Voorburg: ‘Kwaliteit is vooral een product van de huiscultuur, van de mensen die het doen. De eerste vraag is dus: wat is er aan de hand? Als darmoperaties meer complicaties opleveren dan gemiddeld, zoeken we uit of het structureel is of dat het misschien aan één chirurg ligt. Vervolgens is de weg niet die van repressie. Ons eerste doel is dat mensen hun werk verbeteren.’

Meer transparantie

De zestien ziekenhuizen hebben de randvoorwaarden voor het leveren van optimale zorg het beste geregeld. Maar of de medisch specialisten in deze ziekenhuizen ook de beste zorg leveren, valt niet te zeggen. Die informatie over de uitkomsten van zorg is er niet of is niet openbaar. Arthur van Leeuwen van Elsevier vindt meer openheid dan ook hoog nodig. ‘Niet alle prestaties van alle artsen en maatschappen moeten openbaar worden. Maar de medisch specialisten zouden wel een keurmerk moeten afgeven dat garandeert dat ziekenhuizen niet beneden de ondergrens van veilige zorg presteren. Als ziekenhuizen door de bodem zakken, dan hebben burgers er recht op te weten welke ziekenhuizen dat zijn.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.