Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Epd’s Bronovo en MCH blijven gescheiden’

Mark van Dorresteijn
De fusieziekenhuizen MC Haaglanden en het Bronovo willen zich eerst richten op de beschikbaarheid van patiëntgegevens op beide locaties. Of er een gezamenlijk elektronisch patiëntendossier (epd) blijft voorlopig onzeker.
‘Epd’s Bronovo en MCH blijven gescheiden’
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Het MC Haaglanden werkt met het epd van Chipsoft. Daartegenover staat Soarian van Siemens bij het Bronovo ziekenhuis. De fusie wordt volgens een woordvoerder van het Bronovo voorbereid door een projectgroep, ‘dus in dit stadium kunnen we hier nog niet concreet over zijn.’

Samenwerking ict

‘Op het gebied van ict wordt vanuit de coöperatie al veel samengewerkt’, vertelt de woordvoerder. ‘Het eerste waar we ons nu op richten is dat de dokters kunnen beschikken over dezelfde patiëntgegevens die nodig zijn bij de gezamenlijke behandeling van patiënten. Dit is bijvoorbeeld het geval in het oncologisch centrum van de Coöperatie. De medisch specialisten beschikken over een zorgverlenersportaal waar ze dezelfde patiëntgegevens op een veilige manier met elkaar delen.’

Fusie

De Haagse ziekenhuizen Bronovo en Medisch Centrum Haaglanden willen per 1 januari 2014 fuseren. Ze werken al vijf jaar samen in de zogeheten A12-Coöperatie. In dat verband zijn de laagvolume kankeroperaties al geconcentreerd in de locatie Antoniushove. Medisch specialisten willen nu ook de hoogvolume operaties, zoals liesbreuken en galblaasoperaties, verdelen, maar dat kan alleen bij een fusie, verklaart Joop Hendriks, bestuursvoorzitter van het Bronovo. De medisch specialisten zijn de motor achter de fusie, benadrukt  hij. ‘Het is geen bestuurdersfeestje. De medisch specialisten willen het.’

1 REACTIE

  1. De lock-in op een EPD wordt weer eens pijnlijk duidelijk als we dit lezen. Behoudens dat instellingen al de hoofdprijs betalen voor een legacy systeem als Chipsoft komen er nu ok nog eens forse kosten bij om alleen maar simpel data te delen tussen instellingen. Dat geeft aan dat de noodzaak om te komen tot een onafhankelijke opslag en toegang tot zorgdata alleen maar groter wordt.
    Het is toch eigenlijk absurd dat je moet lezen ‘Het eerste waar we ons nu op richten is dat de dokters kunnen beschikken over dezelfde patiëntgegevens die nodig zijn bij de gezamenlijke behandeling van patiënten’. Dat geeft wel aan hoe het nu gaat….Vinden we het gek dat er nog zo enorm veel fouten gemaakt worden als de juiste informatie niet eens beschikbaar is.
    Haal die data nu eens uit de silo’s en zorg dat je het met elkaar kunt delen en er dan ook nog eens slimme dingen mee kunt doen. ICT in de zorg zit nog steeds op een dramatisch laag maturity level maar blijkbaar maakt geen enkele bestuurder zich daar druk om (als ze er al iets van begrijpen).

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.