Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Europees Parlement vernieuwt actieplan e-health

Mark van Dorresteijn
Het Europees Parlement (EP) heeft ingestemd met het eHealth Actieplan 2014-2020 van de Europese Commissie. Het EP wil met dit plan toewerken naar volledig gebruik van digitale oplossingen in de gezondheidszorg systemen van Europa.
Europees Parlement vernieuwt actieplan e-health
Foto: ANP - Koen van Weel

Onder leiding van Eurocommissaris Neelie Kroes gaat de commissie nu werken aan internationale e-healthnormen. Ook zullen standaarden, protocollen en procedures ontwikkeld worden om het Europese e-healthverkeer in goede banen te leiden.

Update van het actieplan

Het actieplan is niet nieuw, maar vooral een update van het plan uit 2009. Door de snelle technische ontwikkelingen, zoals de komst van medische apps, was een update nodig. Uiteindelijk moet e-health de patiënt toegang geven tot zijn eigen medische gegevens, de kwaliteit van zorg verbeteren en de kosten helpen verlagen.

Snelle verbinding

Volgens Kroes heeft e-health in Europa alleen een goede toekomst als r in huizen , ziekenhuizen , zorgcentra en openbare gebouwen verbinding gemaakt kan worden met betaalbare maar ultrasnelle breedbandverbindingen. Daarvoor zijn eerst tal van investeringen nodig in de telecomsector. Maar Kroes is er van overtuigd dat, ondanks dat miljoenen Europeanen nu al gebruik maken van zorg op afstand en medische apps, de gloriejaren voor e-health in de toekomst liggen.

E-health

E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Berichten in het dossier e-health gaan bijvoorbeeld over videocontact met thuiszorgmedewerkers of telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.