Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fonds voor mantelzorgers in de lucht

Het zorgportaal Carenzorgt van Nedap heeft een fonds opgericht om lokale activiteiten voor mantelzorgers te ondersteunen. Carentzorg is een gratis website waar momenteel al meer dan 15.000 mantelzorgers actief een agenda op bijhouden.
Fonds voor mantelzorgers in de lucht
Foto: ANP Photo

Mantelzorgers kunnen een activiteit vergoed krijgen uit het fonds, mits deze activiteit meerdere mantelzorgers helpt en ontlast in hun dagelijkse bezigheden. Een onafhankelijke jury, bestaande uit een zorgaanbieder, een adviseur van Vilans, de directeur van Stichting Informele Zorg Twente en een raadslid van de gemeente Enschede, beoordelen iedere maand de activiteiten en kiezen een winnaar.

Verzoeken
Volgens een woordvoerder van Nedap zit er momenteel ongeveer 15.000 euro in het fonds. ‘We kijken de komende zes maanden hoe het loopt en wat voor soort activiteiten worden ingezonden. Sommige activiteiten zullen we steunen met honderd euro, andere misschien met duizend euro, dat ligt aan de aard van het verzoek.’

Bijdrage
In de toekomst zal het ook mogelijk worden voor andere partijen om bij te dragen aan het fonds. Voorlopig is het nog vooral iets van Nedap alleen. ‘Voor Nepdap is Carenzorgt een maatschappelijke dienst waar we geen winst op hoeven draaien. Met deze fondsstructuur willen we wat extra’s doen. Als nu blijkt dat er heel weinig activiteiten binnenkomen, dan gaan we kijken hoe we op een andere manier mantelzorgers kunnen steunen met dit fonds. Wij hebben veel bewondering voor de vier miljoen mantelzorgers die naast een eigen druk leven ook nog de zorg hebben voor iemand. Met Carenzorgt bieden wij al een kosteloos hulpmidden om het regelen eenvoudiger te maken en inzicht in de zorg te geven. Met het fonds gaan we een stapje verder, door ze waardering te geven voor hun inspanningen.’

Regelen
Carentzorg is een website dat mantelzorgers helpt in het regelen van zaken rondom de zorg voor iemand. Wanneer zorgaanbieders met een digitaal plansysteem werken, ziet de familie en mantelzorger op Carenzorgt wanneer de thuiszorg langskomt. Ook zorggegevens uit het cliëntdossier kunnen inzichtelijk worden gemaakt voor de familie, zoals bloeddruk en verpleegkundige rapportages. Bovendien wordt het straks mogelijk om de communicatie tussen huisarts en verpleegkundige te bekijken op Carenzorgt. Het is een hulpmiddel voor de mantelzorger en cliënt om zelf de regie te hebben over de zorgverlening en zaken rondom de zorg te managen. Momenteel zijn zo’n vijftig betalende zorgaanbieders aangesloten op Carenzorgt.

1 REACTIE

  1. U weet waar Nepdap voor staat: Nep de argeloze personen.
    Altijd als er iets gebeurt of in het leven geroepen wordt of door de overheid wordt gesubsidieerd e.d. zijn er handige gladde jongens die bij elkaar gaan zitten om uit die situatie ook nog een flinke financiele graan te pikken.
    Nepdap, laat zich sponsoren door bedrijfsleven e.d , vraagt geld aan de zorgaanbieder, zorgverlener en tenslotte aan de mantelzorger zelf; dan ben in inmiddels een jaar verder.
    En dan zegt iedereen ‘Waarom hebben we dat vooraf niet gezien’?.
    Is niet erg, ik zeg het u nu. (ze zullen het in alle toonaarden ontkennen maar het is wel zo)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.