Mantelzorger voor gemeente onbekend

Gemeenten en ondersteuningsorganisaties hebben geen idee hoeveel mantelzorgers zwaar belast zijn. Zij zouden preventief mantelzorgers op moeten sporen om de informele zorg niet in gevaar te brengen. Dit concluderen SCP-onderzoekers in het rapport Hulp geboden.
Mantelzorger voor gemeente onbekend
Foto: ANP Lex van Lieshout

Zowel mantelzorgers zelf, ex-mantelzorgers, beroepskrachten als organisaties die ondersteuning bieden, constateren dat mantelzorgers vaak pas in een te laat stadium hulp zoeken of dat helemaal niet doen. Gemeenten bieden over het algemeen diverse vormen van mantelzorgondersteuning maar relatief weinig mantelzorgers maken hier gebruik van. De informele zorgverleners herkennen vaak niet dat ze hulp nodig hebben en overbelast zijn. Ook spelen de onbekendheid van het aanbod, teleurstellingen over de afloop van eerdere aanvragen en de bureaucratie een rol. Ze raken gefrustreerd door het vele papierwerk en de regels die er zijn bij het aanvragen van voorzieningen. Mantelzorgers geven tevens aan dat

2
35

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.