Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz-aanbieders kunnen pas in juli declareren

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
Ggz-aanbieders kunnen in 2014 pas vanaf 1 juli hun declaraties indienen bij zorgverzekeraars. Om een inkomensdip te voorkomen, gaan zorgverzekeraars extra bevoorschotten.
Ggz-aanbieders kunnen pas in juli declareren
Foto: Koen Suyk ANP

Dat schrijft minister Edith Schippers van VWS aan de Tweede Kamer. Het late tijdstip van declareren heeft te maken met de structuurwijzigingen in de ggz. Vanaf 1 januari is er geen onderscheid meer tussen eerstelijns psychologische zorg en tweedelijns ggz, maar van basis-ggz en gespecialiseerde ggz. De basis-ggz krijgt per 1 juli een declaratiesysteem op basis van zorgzwaartepakketten, de gespecialiseerde ggz op basis van dbc’s. De ICT-declaratiestandaard voor de basis-ggz en de gespecialiseerde ggz is echter pas 1 juli klaar.

Inkomensdip psychologen

De veranderingen hebben vooral gevolgen voor psychologen. Zij konden tot nu toe direct declareren na het leveren van een consult. Dbc’s kunnen echter pas worden gedeclareerd nadat een gehele behandeling is afgesloten. Om een inkomensdip van ggz-aanbieders te voorkomen zullen zorgverzekeraars extra voorschotten geven, zo heeft de minister afgesproken met Zorgverzekeraars Nederland. Verzekeraars mogen zelf weten hoe ze dit doen. Ze hoeven niet de volledige omzet te bevoorschotten. Als het om kleine bedragen gaat, dan hoeven verzekeraars ook niet te bevoorschotten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.