Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Huisverpleegkundige bespaart op zorg

Redacteur Zorg+Welzijn
Met de aanstelling van dertig huisverpleegkundigen introduceert zorgaanbieder Florence een poortwachtersfunctie in de care. ‘Er wordt minder zorg ingezet doordat de wijkverpleegkundige is gericht op preventie van problemen en niet op productie van zorg,’ aldus Ben van Gent, bestuurder van Florence.
Huisverpleegkundige bespaart op zorg
Foto: ANP Koen Suyk
Premium

De huisverpleegkundige wordt vooral ingezet

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  8 REACTIES

  1. Of luisteren naar Cortese:
   Artsen en ziekenhuizen kunnen het beste zelf een verzekering starten. Dat is de beste manier om de zorg beter en doelmatiger te maken.
   Dat stelt Denis Cortese, voormalig CEO van de Mayco Clinics, een van de beste Amerikaanse zorgaanbieders.
   Als artsen en ziekenhuizen zelf een zorgverzekaar starten, en ze weten de kosten naar beneden te brengen, dan profiteren zij zelf maximaal van de besparingen, redeneert Cortese.
   het zorgstelsel betaalt artsen en ziekenhuizen nu om patiënten ziek te houden. ‘Nu werkt het zo: als het ziekenhuis geen klanten heeft, dan lijdt het verlies. Als de artsen geen patiënten zien, heeft het ziekenhuis een probleem. We betalen artsen om ons te zien als we ziek zijn. (…) Maar als zij mensen zo goed behandelen, dat zij zich minder ziek melden, dan doen zij het pas echt goed.
   Winst verzekeraar is verspilling
   Volgens Cortese volstaat 30.000 tot 50.000 patiënten al om een verzekeraar op te richten. De verzekeraar draagt de gezondheidskosten voor de hele populatie en zet daarom met veel preventie in op het gezond houden van mensen. Over het Nederlandse zorgstelsel, waarin zorgverzekeraars steeds meer risico dragen voor de uitgaven op landelijk niveau, zegt hij: ‘Het werkt alleen als al het geld wordt doorgegeven aan artsen en zorginstellingen. Iedere euro winst voor de zorgverzekeraars is tenslotte verloren geld voor de zorg. Verspilling.’

  2. Lees alle reacties
  3. Gooh wat nieuw
   In de vorige eeuw werkte het allang zo tot allerlei NIET Medici
   ( Lees Managers ) er zich tegen aan begonnen te bemoeien en het
   allemaal anders (= slechter en bureaucratisch) werd.
   Hebben zij dit Lumineuze (oude) idee nu opeens uitgevonden?
   Chapeau!!

  4. Goed nieuws maar is oude wijn in nieuwe zakken. Wijkverpleging was al, voor dat gedoe met CIZ en andere bureaucratie, goedkoop en ZEER doelmatig en doeltreffende zorg. Wijkverpleegkundigen( met je eens Ard hou op met andere namen creeer weer geen nieuwe chaos!)waren ook GOED opgeleid en ervaren. Goed opgeleide+ ervaren mensen is m.i. belangrijk ze weten+ kennen en kunnen meer. Kunnen daardoor PREVENTIEF optreden. Daar mogen wij als samenleving geld voor over hebben. Vakmanschap mag betaald worden.

  5. Goed nieuws maar is oude wijn in nieuwe zakken. Wijkverpleging was al, voor dat gedoe met CIZ en andere bureaucratie, goedkoop en ZEER doelmatig en doeltreffende zorg. Wijkverpleegkundigen( met je eens Ard hou op met andere namen creeer weer geen nieuwe chaos!)waren ook GOED opgeleid en ervaren. Goed opgeleide+ ervaren mensen is m.i. belangrijk ze weten+ kennen en kunnen meer. Kunnen daardoor PREVENTIEF optreden. Daar mogen wij als samenleving geld voor over hebben. Vakmanschap mag betaald worden.

  6. Maar noem het dan ook gewoon wijkverpleging. En geen huisverpleging, thuisverpleging, buurtverpleging, zichtbare schakel, wijkschakels, of andere exotische varianten. Dat maakt het allemaal niet geloofwaardiger….en doet vermoeden dat het iets nieuws is.

  7. Gelukking zijn steeds meer wijkverpleegkundigen niet meer gericht op productie, maar juist op de inzet van preventie, zelfmanagement van cliënt. Zij hebben een regierol om juist het netwerk rond de cliënt in te zetten. Zie V&VN Eerstelijnverpleegkundigen fractie Wijkverpleging.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.