Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘ICT-manager SVB overweegt klacht tegen berichtgeving’

De voormalige interim-programmadirecteur van een groot ict-project bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Joop Groen, overweegt een aanklacht tegen tv-programma Zembla. Volgens Groen is zijn naam door de onderzoeksjournalisten geschaad. Hij wil met ze in gesprek. Als daarna geen rectificatie volgt stapt hij mogelijk naar de rechter. Dat schrijft ICT-vaktitel Computable vandaag.
slot400.jpg

Groen beroept zich op onafhankelijk forensisch onderzoek door bureau Integis. Daarin wordt hij vrijgesteld van belangenverstrengeling rondom een groot ict-project voor de uitbetaling van kinderbijslag en AOW. Deze zou volgens Zembla mislukt zijn direct na het desastreus verlopen invoeren van het trekkingsrecht voor pgb’s. ‘Uit onafhankelijk forensisch onderzoek door bureau Integis – op verzoek van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) – blijkt dat er geen ‘aanwijzingen voor (mogelijke) belangenverstrengeling’ bestaan’, stelt Groen op Computable. De uitkomsten van het Integis-onderzoek zijn 22 december 2015 door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid gepubliceerd.

Software
Groen vindt dat de Zembla-uitzending ‘De Spaghetticode’ die op 2 september 2015 is uitgezonden over de mislukte implementatie van de systemen van de SVB en Capgemini suggestieve aantijgingen bevat en feitelijk onjuist is. Voor Groen is het resultaat van het forensisch onderzoek aanleiding bij Zembla rectificatie te eisen. Groen stelt zowel persoonlijk als zakelijk hinder te ondervinden van de aantijgingen in de tv-uitzending. 

Groen: ‘Zembla ging voor de hetze, kijkcijfers en kamervragen, ten koste van een zzp’er die gewoon keihard werkt, niets te verbergen heeft en volledig transparant is geweest naar de redactie.’ Hij stelt dat hij ruim voorafgaand aan de uitzending uitgebreid heeft gesproken met redacteuren van Zembla. In die gesprekken zouden alle beweringen en suggesties die ex-SVB-werknemers al dan niet anoniem hebben geuit, besproken, zijn.

Uitleg
Groen zegt met uitgebreide documentatie en toelichtingen het totale ict-project geduid te hebben en suggestieve beweringen van de anonieme bronnen in de juiste context te hebben geplaatst. Volgens hem heeft de redactie van Zembla die feiten en uitleg verzwegen.

‘Zowel in de uitzending als in de aankondiging daarvan, heeft de redactie van Zembla willens en wetens de suggestie laten bestaan dat hij een dubieuze rol speelde bij het ict-project bij de SVB. De impact van de landelijke media-aandacht voor deze verkeerde voorstelling van zaken is groot geweest, zowel zakelijk als persoonlijk’, stelt Groen in een persbericht.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.