Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

ING: Traditioneel ziekenhuis verleden tijd

Ziekenhuizen moeten volgens de ING heldere portefeuillekeuzes maken en een onderscheidende concurrentiepositie vergaren door samenwerking met zorgverzekeraars en partners uit de eerste en tweede lijn. Dat staat in de Sectorvisie Ziekenhuiszorg van het ING Economisch Bureau.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
ING: Traditioneel ziekenhuis verleden tijd
Foto: rgbstock/Jascha Hoste

De ING ziet de langjarige transitie richting efficiëntere vormgeving van het zorgaanbod als gevaar voor de productie van ziekenhuizen. Op het gebied van regelgeving spelen onder andere het Beheersmodel Medisch Specialisten, de komst van integrale bekostiging, selectieve inkoop door zorgverzekeraars en hogere eigen betalingen voor verzekerden. Daarnaast speelt de gedaalde koopkracht, substitutie van tweede naar eerste lijn, afname van verpleegduur en de verschuiving naar dagopnames.

Financierbaarheid

Ook op het gebied van financierbaarheid ziet het Economisch Bureau de situatie niet rooskleurig in. Bovengenoemde risico’s zorgen voor minder vertrouwen. ‘De tot voor kort zeer hoge bestaanszekerheid van individuele instellingen is in recordtempo

2
51

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

 1. Geachte lezer,
  ING verwoordt op een heldere manier de ontwikkelingen.
  Het gaat inderdaad om samenhangende zorgsystemen waarbij o.a. de eerstelijnszorg een belangrijke rol kan vervullen.
  De stichting eerstelijnsklinieken houdt hiermee volop rekening.
  Vriendelijke groet

 2. Lees alle reacties
 3. De ING presenteert een visie op toekomstige ziekenhuiszorg? Dan is er iets fundamenteels aan het veranderen. Ook dit verhaal is niet goed te verenigen met de supermaatschappen. Het lijkt erop dat de banken gezamenlijk optrekken. De ziekenhuisbestuurders voelen zich niet sterk genoeg om de supermaatschappen te weigeren, maar nu krijgen ze steun uit vele hoeken. Als de banken, de belastingdienst, NZa en VWS samenwerken dan zou er wel eens echt iets kunnen veranderen in de ziekenhuiszorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.