ING: Traditioneel ziekenhuis verleden tijd

Ziekenhuizen moeten volgens de ING heldere portefeuillekeuzes maken en een onderscheidende concurrentiepositie vergaren door samenwerking met zorgverzekeraars en partners uit de eerste en tweede lijn. Dat staat in de Sectorvisie Ziekenhuiszorg van het ING Economisch Bureau.
ING: Traditioneel ziekenhuis verleden tijd
Foto: rgbstock/Jascha Hoste

De ING ziet de langjarige transitie richting efficiëntere vormgeving van het zorgaanbod als gevaar voor de productie van ziekenhuizen. Op het gebied van regelgeving spelen onder andere het Beheersmodel Medisch Specialisten, de komst van integrale bekostiging, selectieve inkoop door zorgverzekeraars en hogere eigen betalingen voor verzekerden. Daarnaast speelt de gedaalde koopkracht, substitutie van tweede naar eerste lijn, afname van verpleegduur en de verschuiving naar dagopnames.

Financierbaarheid

Ook op het gebied van financierbaarheid ziet het Economisch Bureau de situatie niet rooskleurig in. Bovengenoemde risico’s zorgen voor minder vertrouwen. ‘De tot voor kort zeer hoge bestaanszekerheid van individuele instellingen is in recordtempo

2
38

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.