Inspectie bezorgd over bestuurbaarheid Diakonessenhuis

Volgens managers zijn in het Diakonessenhuis de specialisten de baas. Die zouden zich niet aan alle veiligheidsprocedures houden.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Inspectie bezorgd over bestuurbaarheid Diakonessenhuis

Dat blijkt uit de rapporten van de Inspectie voor de Gezondheidszorg over het Utrechtse ziekenhuis. De Inspectie is bezorgd over de heersende cultuur en de mate waarin het ziekenhuis bestuurbaar is.

Tegen cultuurverandering

Volgens het management van het OK-complex zijn in het Diakonessenhuis de specialisten de baas. Een “onderstroom van specialisten die niet mee willen in een cultuurverandering vormt een soort schaduwbestuur”. Dit heeft onder meer geleid tot incidenten en problemen op de OK. De anesthesiologen hebben met regelmaat meer kamers onder hun hoede dan het maximaal toegestane aantal van twee. De problemen zijn weliswaar herkend door het toenmalige bestuur

3
79

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. @DGo:
  Uw eerste suggestie gaat niet op omdat de maatschappen of wezenlijke aantallen specialisten tegenover de RvB staan. Het gaat niet om een of enkele individuele specialisten. Uw suggesties mogen dan niet zo ingewikkeld zijn, werken zullen ze naar mijn mening ook niet.
  Wat dan wel werkt? Goodwill en inkomensterugval compenseren resp. voorkomen, en loondienst wettelijk opleggen. Vooral vanwege de bestuurbaarheid van ziekenhuizen, ook de financiële, zie https://www.zorgvisie.nl/Financien/Nieuws/2014/12/Specialisten-staren-zich-blind-op-geld-1669133W/.
  En vanwege het feit dat in loondienstverband ziekenhuistekorten in principe voor rekening komen van alle medewerkers, zoals het ook zou moeten zijn. Specialisten mogen daarin niet uitgezonderd worden. Nu alleen nog een minister van VWS die dat ook ziet en effectief weet te handelen. Dat heeft ze tot nu toe nagelaten; haar loondienstbevorderende maatregelen waren een sof.

 3. Dat medisch specialisten de baas (willen) zijn is nog tot daaraantoe. Maar wanneer deze medisch specialisten denken zich niet behoeven te houden aan ALLE veiligheidsprocedures maakt dat de patiëntveiligheid wel direct in gevaar is!!
  De individuele dokter, zijn maatschap en ook het stafbestuur hebben ervoor te zorgen dat de weigeraars de wacht aangezegd krijgen wanneer zij blijven weigeren te voldoen aan de geldende regels. En de bestuurder heeft ervoor te zorgen dat men gaat handelen, anders dient hij maatregelen te nemen.
  Er is nog een belangrijke partij die kan zorgdragen voor de veiligheid van hun patiënten t.w. de huisartsen. Zij kunnen hun collega’s en de bestuurder van het Diak ter verantwoording roepen en wanneer zij niet overtuigd raken van de goede wil en toetsbare resultaten rest er slechts één maatregel en dat is hun patiënten verwijzen naar een ander ziekenhuis.
  Het is allemaal echt niet zo ingewikkeld.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.