Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

iOS8 gereed voor de zorgmarkt

Apple stort zich op de zorgmarkt. Gebruikers van een iPhone kunnen nu een persoonlijk gezondheidsdossier op hun telefoon bijhouden.
iOS8 gereed voor de zorgmarkt
Foto: AFP Photo Saeed KHAN

De zogenoemde HealthKit maakt onderdeel uit van het nieuwe besturingssysteem van Apple, iOS8. NOS besteedt vandaag uitgebreid aandacht aan de zorgmogelijkheden van het nieuwe besturingssysteem. Gebruikers kunnen om iOS8 kiezen om met de gezondheid-app medische gegevens op te slaan op hun smartphone. De gebruiker bepaalt zelf met wie hij of zij deze gegevens wil delen en houdt daarmee regie over de eigen gezondheidsdata, zegt Apple.

Revolutie

Hoogleraar anesthesiologie Cor Kalkman noemt de HealthKit in het NOS-item een ware revolutie voor de zorg. Hij houdt zich voornamelijk bezig met de vraag hoe patiënten op afstand beter gemonitord kunnen worden. ‘Er zijn duizenden medische apps beschikbaar, maar ze fungeren als losse eilandjes. De systemen communiceren niet met elkaar. Bovendien verhinderen privacy-kwesties dat de informatie ergens centraal kan worden opgeslagen.Op een intensive care of operatiekamer worden patiënten 24 uur per dag gemonitord. Maar als ze vervolgens naar de verpleegafdeling gaan, is dat vaak nog maar twee keer per dag. Op onze verpleegafdelingen lopen twee verpleegkundigen, die soms zorg moeten dragen voor dertig patiënten. Ze hebben simpelweg de tijd niet om telkens de longfunctie te onderzoeken of het suikergehalte te controleren. Technologie zal nooit de handen aan het bed vervangen, maar kan wel een ondersteunende rol vervullen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.