Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Jan Willem Leer voorzitter IGZ-commissie over UMC Utrecht

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft op vrijdag 11 december een externe commissie ingesteld, ter ondersteuning van haar onderzoek naar de patiëntveiligheid en kwaliteit op de afdeling KNO van het UMC Utrecht. Directe aanleiding is het beeld dat op 4 november in het TV-programma Zembla is geschetst van de situatie op de afdeling KNO. Voorzitter van deze nieuwe externe commissie is Jan Willem Leer, voormalig hoogleraar en hoofd van de afdeling Radiotherapie aan het Radboudumc.
Jan Willem Leer voorzitter IGZ-commissie over UMC Utrecht
Foto: Radboud UMC

Naar aanleiding van de uitzending van Zembla heeft de inspectie haar toezicht op het ziekenhuis geïntensiveerd en doet zij onderzoek naar de patiëntveiligheid en kwaliteit in het UMCU. Onderzoek naar de door het ziekenhuis gemelde calamiteiten maakt daar deel van uit. Zoals de minister van VWS op 3 december aan de Tweede Kamer aankondigde, heeft de inspectie een externe commissie ingesteld die haar ondersteunt bij haar onderzoek. De inspectie heeft de externe commissie verzocht haar te adviseren door middel van een eigen onafhankelijk onderzoeksrapport of er sprake is van verhoogde risico’s voor de patiëntveiligheid op de afdeling KNO van het UMC Utrecht, en of wordt voldaan aan de voorwaarden voor verantwoorde zorg en voor gezond en veilig werken. De inspectie heeft de commissie ook verzocht de invloed van de bestuurscultuur en het handelen van betrokkenen op de kwaliteit en de veiligheid na te gaan.

Jan Willem Leer

Voorzitter van de externe commissie is prof dr Jan Willem Leer, voormalig hoogleraar en hoofd van de afdeling Radiotherapie aan het Radboudumc, en voorzitter van de Centrale Commissie Mensgebonden Onderzoek. De andere leden van de commissie zijn prof dr Martin Jan Schalij, cardioloog en hoofd van de afdeling Hartziekten aan het LUMC, en mr Wijnand Nuijts, afdelingshoofd van het Expertisecentrum Governance, Gedrag & Cultuur bij De Nederlandsche Bank. Secretaris van de commissie is dr Gerard Engel, zelfstandig adviseur in de gezondheidzorg. De leden zijn onafhankelijk en voeren hun taken uit op persoonlijke titel.

De inspectie heeft de externe commissie verzocht zo snel mogelijk van start te gaan en vóór 1 juli 2016 aan haar te rapporteren. De onderzoeksresultaten worden na afloop van het onderzoek openbaar gemaakt. In het belang van het onderzoek kan de inspectie gedurende het onderzoek hierover geen vragen van de media beantwoorden. Dat geldt ook voor de leden van de externe commissie.

Personalia

Het bestuur en toezicht in de zorg wisselt regelmatig. Bestuurders vinden een nieuwe uitdaging of worden ontslagen. In het dossier personalia volgt Zorgvisie alle wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht van zorginstellingen en gerelateerde organisaties. Daarnaast in het dossier personalia ook meldingen van prijzen, belangrijke prestaties en koninklijke onderscheidingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.