Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit darmkankerzorg fors verbeterd

Mark van Dorresteijn
Het aantal ziekenhuizen dat voldoet aan de minimale voorwaarden voor goede darmkankerzorg is explosief gestegen: van 32 procent in 2012 naar 78 procent in 2013. Dat komt naar voren uit een peiling van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK).
Kwaliteit darmkankerzorg fors verbeterd

Elk jaar peilt de NFK de kwaliteit van de darmkankerzorg op basis van een aantal minimale voorwaarden. Een criteria is bijvoorbeeld dat de patiënt één hoofdbehandelaar heeft voor, tijdens en na de behandeling. Ziekenhuizen leveren zelf de gegevens voor het onderzoek. Patiënten kunnen de resultaten en ziekenhuizen vergelijken via de Patiëntenwijzer Darmkanker. Bijna alle ziekenhuizen, 97 procent, hebben dit jaar deelgenomen. Van de 115 ziekenhuislocaties voldoen 90 aan de minimale voorwaarden.

Kwaliteit van zorg

De samenwerking tussen de kankerpatiëntenbeweging, beroepsverenigingen, ziekenhuizen en Menzis werpt zijn vruchten af met deze grote kwaliteitsslag. De zorgverzekeraar gebruikt de wensen en eisen van patiënten bij het toekennen van het zogenaamde predikaat TopZorg darmkanker aan ziekenhuizen. Ziekenhuizen die geen groen vinkje hebben gekregen, komen niet in aanmerking voor deze toekenning. De kankerpatiëntenbeweging hoopt in de toekomst ook met andere zorgverzekeraars en voor andere kankersoorten op deze manier samen te werken aan goede kankerzorg, zoals voor bijvoorbeeld bloed- en lymfklierkankers.

Betrokken partijen

De minimale voorwaarden zijn opgesteld door:  Darmkanker Nederland, onderdeel van Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS),  Vereniging voor mensen met Hereditair Non-Polyposis Colorectaal Carcinoom (HNPCC) – Vereniging HNPCC Lynch,  Polyposis Contactgroep en het federatiebureau van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK). De patiëntenwijzers worden ontwikkeld samen met  MediQuest.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.