Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Laat mbo-verpleegkundige indiceren’

Mark van Dorresteijn
ActiZ, BTN en V&VN willen dat mbo-verpleegkundigen per 2015 indicaties afgeven en verpleging en verzorging organiseren. De mbo’ers moeten wel aan voorwaarden voldoen als zij de hbo-taken op zich gaan nemen. Zo moeten zij expert zijn in de wijk, minimaal 24 uur werken en gestart zijn met een hbo-v opleiding.
‘Laat mbo-verpleegkundige indiceren’
Foto: ANP Roos Koole

Via aanvullende afspraken willen ActiZ, BTN en V&VN het tekort aan hbo-verpleegkundigen opvangen. De wijkverpleging krijgt per 2015 een cruciale rol en daarvoor zijn veel hbo-wijkverpleegkundigen nodig. Die zijn er nog niet. Een van de oplossingen is de inzet van mbo-verpleegkundigen die door willen groeien tot hbo-v’er. Zij moeten de mogelijkheid krijgen om te indiceren en verpleging en verzorging te organiseren, zo vinden de partijen.

Overgangsperiode

Met de aanpassing kunnen zorgaanbieders naar verwachting een gedeelte van  het tekort aan hoger gekwalificeerde wijkverpleegkundigen opvangen. Het is volgens ActiZ van groot belang dat ook het ministerie van VWS en de zorgverzekeraars deze afspraken overnemen, zodat er vanaf  2015 voldoende mensen zijn om de indicatiestelling uit te voeren. De afspraken moeten gaan gelden tijdens de overgangsperiode 2015-2017.

Aanpakken tekort

Naast het normenkader, zijn er diverse andere activiteiten om het tekort aan wijkverpleegkundigen aan te pakken. Expertisecentrum ZonMw faciliteert  bijscholingen voor (wijk)verpleegkundigen op het gebied van het indiceren en organiseren van zorg. ActiZ, BTN en V&VN hebben afgesproken aandacht te besteden aan stageplaatsen voor hbo’ers. In 2015 starten ActiZ en V&VN met fondsen van VWS een imagocampagne voor hbo-verpleegkundigen in de ouderenzorg.

 

 

 

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Jammer dat er een verkeerde kop is gekozen boven een inhoudelijk goed stuk over het indiceren en organiseren van zorg door wijkverpleegkundigen. Het is niet zo dat elke mbo-verpleegkundige nu deze taken mag uitvoeren. Dat geldt alleen voor degenen die aan een aantal voorwaarden voldoen en op termijn ook hbo-opgeleid zullen zijn. De titel boven het stuk geeft verwarring en dat betreur ik. Juist vanwege de zorgvuldigheid die Actiz, BTN en V&VN hebben gehanteerd om enerzijds het normenkader als leidraad te nemen en anderzijds een werkbare situatie te realiseren voor de komende periode waarin het aantal hbo-verpleegkundigen nog niet op het vereiste peil is.
    Mijn suggestie voor een titel is dan ook: ‘Mbo-verpleegkundige mag onder voorwaarden indiceren’.
    Rosemarie van Troost
    voorheen projectleider namens V&VN van het project indiceren en organiseren van zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.