Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Landelijk epd in 2009 niet haalbaar’

Minister Klink loopt veel te hard van stapel met de invoering van het epd. Dat schrijven bestuurder Bart Berden en manager informatisering & automatisering Hans Candel van het Tilburgse St. Elisabeth Ziekenhuis in een opinie in NRC Handelsblad.

Volgens Berden en Candel is VWS veel te ambitieus met haar plan om het epd voor eind 2009 te willen invoeren. Zij zien liever dat het epd over een periode van vijf jaar wordt ingevoerd.

Technische problemen

Er is meer tijd nodig om een aantal problemen op te lossen. De pilots in Rotterdam en Winterswijk laten zien dat het systeem nog kampt met technische problemen. Berden en Candel: “De minister wil dat alle zorgverleners binnen één jaar informatie kunnen uitwisselen via het LEPD. Ondanks dat het grote belang van het LEPD al meer dan vijftien jaar wordt onderkend, hebben alle inspanningen van onder meer huisartsen, specialisten en ziekenhuizen tot op heden weinig opgeleverd.” Daarnaast is er nog geen duidelijkheid over privacy en aansprakelijkheid en laat de informatiebeveiliging nog te wensen over.

Landelijke coördinatie

Het is niet verwonderlijk dat het hele proces zo moeizaam verloopt. Alle schakels zijn los van elkaar georganiseerd en gefinancierd. Volgens Berden en Candel is het daarom nodig dat er een landelijke coördinatie komt waarbij VWS opdrachtgever is. Ook moet er een landelijke aannemer komen die, voorzien van adequate bevoegdheden en budget, de technische, functionele en beveiligingseisen oplost. Alleen dan is het epd volgens de auteurs een haalbare zaak. (Zorgvisie – Jolande den Hollander)

Lees ook:

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad

Al 170.000 bezwaren tegen epd

Klink wil nalatigheid in epd-brief rechtzetten

LHV: ‘Epd pas in 2010 of later’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.