Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Levi: ‘Amsterdam heeft te veel SEH’s’

Amsterdam heeft te veel posten voor spoedeisende hulp. Als er echt moet worden bezuinigd op de zorg, moeten ziekenhuizen worden gesloten. Dat zegt de bestuursvoorzitter van het AMC, Marcel Levi, in een interview met Het Parool.
levi.jpeg

Bijna alle ziekenhuizen, ook de kleinere, bieden nog altijd 24 uurszorg als verloskunde en een spoedeisende hulp aan. Levi vindt dat inefficiënt en onnodig duur. ‘Waarom heeft het Slotervaartziekenhuis nog een eerste hulp? Vijf minuten de ene kant op kun je naar het OLVG West en vijf minuten de andere kant op zit je bij het VUmc. Als iets pas echt heel duur is, is het de spoedeisende hulp’, aldus Levi in Het Parool.

Huisartsenpost-plus
Levi denkt dat Amsterdam genoeg heeft aan een spoedeisende hulp en een acuteopnameafdeling bij het VUmc, het AMC en het OLVG met zijn twee locaties. De andere ziekenhuizen – het Slotervaart, BovenIJ en Amstelland in Amstelveen – zouden een ‘polikliniek, een dagbehandeling of een huisartsenpost-plus’ kunnen worden, waar de patiënt voor chronische aandoeningen wordt begeleid en waar hij kleine ingrepen of poliklinische zorg kan krijgen.

Kleine ziekenhuizen
De kleine ziekenhuizen in de stad hebben die weg al ingezet, zegt Levi. ‘Slotervaart en Amstelveen stoppen met bevallingen en klinische kinderzorg. Maar ook bij BovenIJ en Slotervaart zie je dat ze een aantal ingewikkelde dingen niet meer doen en een aantal dingen waar ze heel goed in zijn, wel. Slotervaart profileert zich bijvoorbeeld heel sterk in maagverkleiningen – fantastisch toch.’

1 REACTIE

  1. Amsterdam heeft te veel academische ziekenhuizen ….
    Sluit er één en het scheelt meteen een miljard ( en een eerste hulp ) De academische ziekenhuizen in NL kosten ongeveer 40 procent van de cure kosten van 23 miljard.
    Vooral de care in Nederland is duur, zeker omdat de kosten van kinderopvang er bij op worden geteld en het cijfer dan internationaal niet meer klopt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.