Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lezers Zorgvisie: mantelzorg bij dementie in het basispakket

Jan Kloeze
Bijna honderd Zorgvisie-lezers reageerden online op de vraag ‘wat zou u beslissen bij Alzheimer?’ Tachtig procent van hen vindt dat mantelzorg bij dementie vergoed moet worden vanuit de basisverzekering.
Alliade
Bilderbox / chromorange / picture-alliance

Eerder publiceerde Zorgvisie als eerste dat het Zorginstituut actief burgers gaat betrekken bij de afwegingen over de pakketsamenstelling voor de basisverzekering in 2020. Dit naar aanleiding van het recent afgeronde, geslaagde experiment met het Burgerforum. In het Burgerforum bogen 24 door Motivaction geselecteerde burgers zich in drie weekenden over acht concrete zorgcasussen. Ze gingen daarbij in op de vraag wat wel en niet voor vergoeding in het basispakket in aanmerking mocht komen. Aan de orde waren onder meer de ziekte van Alzheimer, ADHD bij kinderen, obesitas en de total body scan. Het forum heeft volgens de eindrapportage aangetoond dat het mogelijk is met in beginsel ongeïnformeerde burgers lastige keuzes in complexe zaken te maken.

Dilemma’s in de zorg

De redactie van Zorgvisie neemt de gelegenheid te baat om lezers op onze site een aantal van die complexe zaken voor te leggen. De eerste vraag ging over mantelzorg bij dementie. Zonder wetenschappelijke pretenties te hebben, onderzoekt de redactie op deze wijze hoe Zorgvisie-lezers denken over actuele dilemma’s in de zorgsector.

Niet in het basispakket

Mantelzorg is bij dementie van toenemend belang. Het aantal dementerenden stijgt onder invloed van de vergrijzing terwijl zorgverlening zoveel en zolang mogelijk thuis plaats moet vinden. Alleen vanuit een persoonsgebonden budget (pgb) kan momenteel bij dementie individuele mantelzorg worden ingekocht. De zorgverzekeraar vergoedt het niet in het basispakket. Ondanks dat de vraagstelling weinig genuanceerd is, zoals in een online reactie terecht werd opgemerkt, is het opvallend dat een overgrote meerderheid (80 procent) kiest voor het antwoord JA op de vraag of mantelzorg bij dementie in het basispakket moet worden opgenomen. Het onderzoekje blijft open staan en kan nog steeds worden ingevuld.

Het volgende dilemma dat de redactie voorlegt aan de bezoekers van zorgvisie.nl betreft medicatie voor ADHD bij kinderen.