Zorgvisie ict magazine, nr. 3, 2018

  Cover Zvict03 2018 270x370
  Zorgvisie ict magazine, nr. 3, 2018

  In het juninummer een interview met Marcel Daniëls, voorzitter van de FMS en deelnemer aan het Informatieberaad. Hij dringt aan om haast te maken met de uitwisseling van medische data. Verder artikelen over het nieuwe epd van het UMCG, de online therapie bij Parnassia/PsyQ en de belangrijke functie van de CMIO.

  ICT KORT: Nieuwe standaard voor uitwisseling patiëntgegevens

  De rubriek ICT KORT, met artikelen en nieuwsflitsen.

  Eric Bassant

  Onnodige bureaucratie

  Hoofdredactioneel commentaar van Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie ict.

  Zorgvisie ict magazine, nr. 3, 2018

  Weg uit de spreekkamer

  In de digitale poli van PsyQ/Parnassia Groep krijgen de cliënten een volledige online therapie. Niemand hoeft te wachten in de spreekkamer. Ook doeltreffend tegen lange wachtlijsten.

  Zorgvisie ict magazine, nr. 3, 2018

  Een nieuw epd in het UMCG

  Het universitair medisch centrum Groningen wist in een hoog tempo een volledig nieuw epd te implementeren. Van Europese aanbesteding, keuze leverancier, samenstelling projectteam, scholing, testen, testen én testen tot livegang in tweeëneenhalf jaar.

  Zorgvisie ict magazine, nr. 3, 2018

  Vreemde ogen dwingen

  Wat is nodig om een NEN7510 of ISO-certificaat te krijgen en dus informatie over patiënten op een veilige manier te beheren? Het kost information security officers vaak jaren om iedereen in de organisatie klaar te stomen voor een audit.

  Columnist Zorgvisie ict magazine

  Van evidence- naar practice-based medicine

  Column van Jan Christiaan Huijsman: 'Op naar practice-based medicine'.

  Marcel Daniëls

  ‘Er moet balans zijn tussen privacybescherming en uitwisseling van gegevens’

  Ruim een jaar geleden deed FMS-voorzitter Marcel Daniëls een oproep aan de politiek. Landelijke uitwisseling van medische gegevens moest snel worden geregeld. Hoe hangt de vlag er inmiddels bij? ‘Het is onvoorstelbaar dat Nederland dit nog steeds niet goed heeft geregeld.’

  Zorgvisie ict magazine, nr. 3, 2018

  Kennis van beide werelden

  Omdat een Chief Medical Information Officer (CMIO) zowel de medische als de technische afdelingen kent, kan zo’n functionaris een belangrijke rol spelen in de digitalisering van de ziekenhuiszorg. Nog niet alle ziekenhuizen zien dat belang in.

  Zorgvisie ict magazine, nr. 3, 2018

  Blended care heeft de toekomst

  De gezondheidsstatus van chronisch zieken die zelf online hun ziekte managen, is dezelfde als die van patiënten die alleen gebruikmaken van reguliere zorg. Dat blijkt uit onderzoek van Esther Talboom-Kamp.

  Zorgvisie ict magazine, nr. 3, 2018

  Pieken en dalen bijhouden met MS Sherpa

  Data Science bedrijf Orikami begon twee jaar geleden met de ontwikkeling van MS Sherpa. Een tool om het verloop van de ziekte multiple sclerose bij te kunnen houden. Inmiddels is de app bijna klaar voor gebruik.

  Columnist van Zorgvisie ict magazine

  Moeten, kunnen en mogen

  Opiniebijdrage van Johan Vos, bestuurslid van de vereniging van Organisaties voor ICT in de Zorg (OIZ).

  Zorgvisie ict magazine, nr. 3, 2018

  Grootse plannen met datamining

  Philips wil het leven van drie miljard mensen verbeteren binnen het zogenoemde Health Continuum, vertelt CEO Philips Benelux Henk Valk. Daarom wil Philips om te beginnen, uitgroeien tot dé dataprovider van Nederland.

  Smartphone

  NIEUWE MEDIA: Inzicht in relatie tussen levensstijl en hersengezondheid

  In de rubriek NIEUWE MEDIA een bespreking van de app MijnBreincoach.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.