Zorgvisie ict magazine nr. 6, 2018

  Cover Zorgvisie ict magazine nr. 6

  Het is verstandig om regionaal te beginnen met de uitwisseling van medische gegevens, vindt Harm-Jan Wessels van Forcare. ‘Pas als je het regionaal goed hebt geregeld, kun je de volgende stap zetten.’ Naast het interview met Wessels in dit nummer onder meer een artikel over virtuele pijnbestrijding bij mensen met fantoompijn, leerzame digitale zorgoplossingen in het buitenland en de cloud-agenda van start-up Doctena waarin patiënten zelf een afspraak met de arts inplannen.

  kiezenindeggz

  Huisartsen introduceren eigen versnellingsplan digitalisering

  Huisartsen zijn vroeg begonnen met automatiseren en hebben daarin jarenlang voorop gelopen. Nu dreigt de sector achterop te raken doordat veel huisartsen de noodzaak tot verdere digitalisering niet zien. De drie landelijke huisartsenorganisaties slaan de handen ineen.

  Big data

  PHT ontsluit zowel big als small data veilig

  Het model Personal Health Train (PHT), een regionaal, landelijk en internationaal ‘spoornetwerk’ met vele treinen en datastations, maakt data veilig beschikbaar voor verder gebruik door burger, zorgprofessional en onderzoeker.

  Hareld Kemps, cardioloog en Laurence Oostveen, manager Flow, het centrum voor revalidatie, preventie en telemedicine van het Máxima Medisch Centrum

  Telezorg vermindert aantal opnames

  Minder voortijdige sterfgevallen en meer kwaliteit van leven. Dat lukt met telerevalidatie bij hartfalen. Het Máxima Medisch Centrum heeft als eerste ziekenhuis hartfalen én COPD in telezorg geïntegreerd.

  ict, e-health

  ICTKort

  Er zijn twaalf huisartsinformatiesystemen op de markt en de onderlinge uitwisselbaarheid is matig. Dat concludeert expertgroep BOHAG, onderdeel van de NHG. Daarom pleit de expertgroep voor een regionaal HIS.

  Pag28 29 Keuzehulp Domotica

  Hulp bij het kiezen van domotica

  Domotica helpt zorgvragende ouderen langer zelfstandiger te wonen. Welke technologische snufjes het beste bij hen passen, bepalen ze meestal niet zelf. Dat moet anders, vindt onderzoeker zorg en domotica Joël Fliek. Hij ontwikkelde een keuzehulp.

  Smartphone

  Nieuwe media: PijnCoach app

  De orthopedische kliniek ViaSana in Mill heeft de PijnCoach app laten ontwikkelen. De app helpt patiënten die recentelijk aan hun knie zijn geopereerd in effectief pijnmedicatiegebruik. Daardoor hoeven ze minder zware pijnstillers te slikken.

  Columnist Zorgvisie ict magazine

  Column: Voorwaarden voor duurzame innovatie

  Column van Jan Christiaan Huijsman: 'Maak keuzes en benut specifieke methodes om innovatie succesvol te maken.'

  Columnist van Zorgvisie ict magazine

  Opinie Johan Vos: Tweede kans

  Het is niet eens zo lang geleden, maar het lijkt een ver verleden. Ze heette 'landelijk elektronisch patiëntendossier' en deed menig hart sneller kloppen.

  Onderzoek in UMCG naar pijnbestrijding met virtual reality

  Eindelijk verlost van de pijn

  Na 23 jaar stond een patiënt 's ochtends op zonder fantoompijn. Dit is een van de opmerkelijke resultaten van een onderzoek in het UMCG naar pijnbestrijding met behulp van virtual reality.

  Boekingsplatform Doctena

  Nooit meer telefonisch in de wacht

  Start-up Doctena ontwikkelde een medisch boekingsplatform dat artsen en patiënten het leven makkelijker moet maken. Patrick Kersten, oprichter en eigenaar van het bedrijf heeft er alle vertrouwen in.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.