Zorgvisie magazine nr. 10, 2018

  Zorgvisie magazine nr. 10, 2018

  ‘Value based healthcare is een buzzwoord’, zegt Willy Spaan. De LUMC-bestuursvoorzitter heeft niet zo veel op met het gedachtegoed van Michael Porter, vertelt hij in het coververhaal. Verder in het oktobernummer van hoe ROM als een splijtzwam de ggz-aanbieders verdeelt, gastvrouwen die in het verpleeghuis zorgen voor extra aandacht. En drie Focus-artikelen over kwaliteit.

  Zorgvisie-hoofdredacteur Eric Bassant

  Los van protocollen

  Hoofdredactioneel commentaar door Eric Bassant.

  Menno Oosterhoff

  In de praktijk

  In de rubriek In de praktijk kinderpsychiater Menno Oosterhoff: 'Loslaten wordt mijn nieuwe houvast.'

  Interview met Willy Spaan, bestuursvoorzitter LUMC

  ‘Value based healthcare is een buzzwoord’

  LUMC-bestuursvoorzitter Willy Spaan heeft niet zo veel op met het gedachtegoed van Michael Porter. Hij wil waardegedreven zorg stapje voor stapje invoeren in het LUMC. 'We willen wetenschappelijk bewijzen dat het leidt tot betere kwaliteit tegen lagere kosten.'

  Pag15 Terecht Protocollen

  TERECHT: Maak beleid afdwingbaar

  Laat uw instelling niet de volgende Barbiegate voortbrengen, waarschuwt Maartje Oliemans van Wieringa advocaten, in de juridische rubriek Terecht.

  Coevorden werkt gezondheidsachterstand burgers weg

  Van nasi-beraad naar wijkmaaltijd

  Inwoners van de Drentse gemeente Coevorden gaan vijf tot zeven jaar eerder dood dan de gemiddelde Nederlander doordat ze minder gezond en lager opgeleid zijn. Zorgaanbieders in de krimpregio zetten alles op alles om het tij te keren.

  Gastvrouw in verpleeghuis De Sterrenlanden

  Eindelijk rust in de huiskamer

  Voor het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg heeft VWS extra geld uitgetrokken, vooral om meer personeel te werven. Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt valt dat niet mee. Met creatieve oplossingen weten zorginstellingen toch nieuwe medewerkers te vinden. Zo heeft Het Spectrum 35 betaalde gastvrouwen en -heren zonder zorgdiploma aangenomen.

  Canoy

  Column: Parttime party pooper

  'Het zou verdomd handig zijn als deeltijders hun uren uitbreiden', schrijft Marcel Canoy in zijn column.

  IC Radboudumc schrapt honderd kwaliteitsindicatoren

  Focus: ‘We raken de kern van kwaliteit’

  De afdeling intensive care van het Radboudumc gebruikt nog maar tien kwaliteitsindicatoren om te sturen op kwaliteit. 'Met deze indicatoren kunnen we focussen op wat er echt toe doet', zeggen ziekenhuisbestuurder Leon van Halder en afdelingshoofd ic Hans van der Hoeven.

  Codman-dashboard maakt kwaliteit zichtbaar

  Focus: Vergelijken om te verbeteren

  Alom klinkt de roep om meer inzicht in de kwaliteit van het medisch handelen. Een slimme applicatie van DICA helpt de benodigde gegevens snel op tafel te krijgen. Dat vergemakkelijkt het gesprek tussen artsen onderling. En tussen arts en patiënt.

  Leefplezierplan

  Focus: Pareltjes van leefplezier

  De Leyden Academy stelt de verlangens van individuele ouderen echt centraal in verpleeghuizen. Hoogleraar Joris Slaets: 'We moeten de zorgbril afzetten en kijken wat het leven de moeite waard maakt.'

  rubriek over intern toezicht en medezeggenschap

  WIJZE RAAD: ‘De rvt duwt ook op samenwerking’

  Andrée van Es, rvt UMCG, in de rubriek Wijze raad: 'Met netwerkzorg is het lastig sturen.'

  Met Rom betere uitkomsten belonen

  ‘Als niemand dit probeert, verandert er nooit iets’

  Discussie over Menzis-plan om met Rom betere uitkomsten te belonen.

  Governance van het msb

  Een msb heet niet voor niets bedrijf

  De komst van het msb heeft de afstand tussen medisch specialisten en bestuur niet alleen vergroot, ook de relatie is zakelijker geworden. Het msb is een partner van belang en daar zullen beide partijen zich naar moeten gedragen, zegt Jan Andringa, advocaat ondernemingsrecht bij HVG Law.

  Pag42 44 Bernhoven Wim Roefs

  Aandelen Bernhoven bv liggen klaar

  Bernhoven meldde eind augustus het bestaande participatiemodel voor medisch specialisten open te stellen voor al het personeel. Het Udense ziekenhuis had zijn stichtingsmodel eerder al omgezet naar een besloten vennootschap. De aandelen van de bv zijn echter nog niet gewaardeerd. Totdat winstuitkering dat zinvol maakt, laat Bernhoven ze rusten.

  Smart Glass

  De Innovatie: De slimme bril ziet meer

  Zouden de toepassingen van Smart Glass kunnen bijdragen aan werken in de zorg? Die vraag wilde Argos Zorggroep vier jaar geleden graag beantwoorden.

  Pag49 Boeken Recensie

  BOEKEN: Recensie, Bladeren met … en tips

  Deze maand in de rubriek Boeken: Recensie van 'Bewust Risicomanagement in de zorg' en Bladeren met Ton Hazekamp, bestuurder bij Pantein.

  Pag50 De Maand Van

  De maand van: Marien van der Meer, bestuurder AvL/NKI

  'Door mij zijn bepaalde onderwerpen op de agenda gekomen', vertelt Marien van der Meer in de rubriek De maand van.