Zorgvisie magazine nr. 3, 2017

  Cover Zorgvisie magazine, nr. 3/2017

  In het maartnummer vertelt CEO Rob Ten Hoedt hoe Medtronic Europa partnerships aangaat met ziekenhuizen en efficiëntere werkmethodes introduceert met betere uitkomsten voor patiënten. Ook voorzitter Marcel Daniëls van de Federatie Medisch Specialisten maakt zich sterk voor de patiënt. Hij doet een oproep aan de politiek om de landelijke uitwisseling van medische gegevens nu eindelijk eens te regelen. Dat zou de zorg veiliger maken. In de focus ‘Zorgverzekeraars’ artikelen over de pilot wijkverpleging van Zilveren Kruis in Utrecht, hoe VGZ wil leren van het Amerikaanse Mayo Clinic en de discussie over het huidige stelsel.

  Eric Bassant

  Nieuwkomers

  Redactioneel commentaar door Eric Bassant, hoofdredacteur van Zorgvisie.

  Pag9 In De Praktijk

  In de praktijk

  Deze maand in de rubriek In de praktijk Helma Luijendijk: ‘Ik ging akkoord om overal vanaf zijn’.

  Rob ten Hoedt, CEO van Medtronic EMEA

  ‘In de zorg is meer ruimte nodig voor bedrijfsleven’

  Medtronic is zichzelf opnieuw aan het uitvinden. De leverancier van medische technologie voert het management over ziekenhuisafdelingen, biedt ketenzorg aan en is samenwerkingsverbanden aangegaan met IBM, de eigenaar van supercomputer Watson, en met FitBit, de fabrikant van polsbandjes voor fitnessmetingen.

  Pag15 Terecht

  Terecht: Zaken op orde en Column

  Deze maand in 'Zaken op orde': 'Laat ACM opnieuw haar tanden zien? De 'Column' is van Louis Houwen.

  Pag16 17 Slingeland

  Snelle feedback en een goed gesprek

  De kwalificatie meest patiëntvriendelijke ziekenhuis is er een om trots op te zijn. Chrit van Ewijk, bestuursvoorzitter van het Slingeland Ziekenhuis steekt dat niet onder stoelen of banken.

  Pag18 De Hoogstraat

  Nieuwe vrienden

  Hoe revalidatiecentrum De Hoogstraat zichzelf uit het dal trok en Triodos Bank voor het eerst huisbankier werd in de cure.

  Pag22 Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg

  ‘Normen voor personeel vergen politieke keuze’

  Hoeveel zorgverleners hebben verpleeghuizen nodig? Dat moet eind 2018 duidelijk zijn, staat in het nieuwe Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg. Jan Kremer van Zorginstituut Nederland en zorgbestuurders Iris van Bennekom en Irma Harmelink over de voors en tegens van personeelsnormen.

  Hoogleraar Pauline Meurs

  Als de geheimen verdwijnen

  Column van Pauline Meurs, hoogleraar bestuur van de gezondheidszorg Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving.

  wijkverpleging

  Overgeleverd aan niet-gecontracteerde partijen

  De driejarige pilot wijkverpleging leidt in Utrecht na een jaar al tot verlies bij de vier voorkeursaanbieders. Ruim vijftig niet-gecontracteerde aanbieders declareren tegen de klippen op en slaan zo gaten in het budget van de gecontracteerde partijen.

  Pag30 32 Klink Cortese

  ‘Vijftien procent omzetreductie is mogelijk’

  Verzekeraars moeten ziekenhuizen die afslanken financieel de hand reiken, vindt oud-Mayo Clinic topman Denis Cortese. ‘Bernhoven laat zien dat een omzetreductie van 15 procent kan’, zegt Ab Klink.

  Pag34 36 Focus Zorgverzekeringswet

  Het stelsel onder vuur

  De Zorgverzekeringswet bestaat elf jaar. In aanloop naar de verkiezingen stellen sommige politici dat het stelsel zijn beste tijd heeft gehad. Is een compleet nieuw stelsel nodig à la Nationaal ZorgFonds?

  rubriek over intern toezicht en medezeggenschap

  ‘Toezicht is niet fundamenteel veranderd’

  Aan het interne toezicht worden hoge eisen gesteld. Faalt de raad van bestuur, dan moeten ook interne toezichthouders zich verantwoorden. Een rubriek in samenwerking met de NVTZ over het precaire evenwicht tussen toezien en meebesturen. Deze maand in de rubriek Wijze Raad: Medezeggenschapsorganen.

  Pag38 41 Participatiekliniek

  Leren door te participeren

  In de Participatiekliniek in Megen ervaren medewerkers in de ouderenzorg hoe het is om in een verpleeghuis te wonen. Met allerlei gebreken aan lichaam en geest. Zorgvisie liep een dagje mee.

  Slimme rolstoel

  Slimme rolstoel vindt zelf de weg naar de keuken

  In de rubriek De Innovatie: Een rolstoel rijdt zonder bestuurder door de gangen van de Haagse Hogeschool. Zonder tegen iets op te botsen.

  Marcel Daniëls, voorzitter FMS

  Een passie voor kwaliteit

  Het is hoog tijd dat de politiek de uitwisseling van medische gegevens regelt in een elektronisch patiëntendossier, vindt Marcel Daniëls. ‘De voordelen voor veiligheid wegen op tegen de risico’s voor privacy.’

  Pag47 Boeken Recensie

  Boeken

  Recensie van 'De dokter en het geld, artsen (her)berekenen de kosten van de zorg', en Bladeren met Wout Adema.

  Pag50 De Maand Van Harry Luik

  De maand van Harry Luik, bestuurder bij Careyn

  Careyn haalde de gepensioneerde Harry Luik vorig jaar binnen tijdens een crisissituatie. Geen rustige klus voor de oud-bestuursvoorzitter van de Noordwest Ziekenhuisgroep.