Zorgvisie magazine nr. 1-2, 2017

  Cover Zorgvisie magazine nr. 1-2 2017

  In het februarinummer een interview met Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS, die is binnengehaald om knelpunten in de uitvoering van de stelselveranderingen op te lossen. Vrijwaard kreeg te maken met suïcide van een bewoner én een kritisch Inspectierapport. Hoe is het nu met de ouderenzorgorganisatie? De Focus van deze maand is gewijd aan de patiënt centraal 2.0.

  Boeken

  Bespreking van het boek 'Hoe heeft het zover kunnen komen? Een frisse blik op de gezondheidszorg' en Bladeren met Marjolein de Jong, bestuurder van Groenhuysen.

  De innovatie

  Slimme sensor brengt bewoners naar juiste kamer.

  De secretaresse van Oscar Dekker

  Nancy Princen (46) werkt sinds zes jaar als secretaresse van bestuurder Oscar Dekker (47), voorzitter raad van bestuur GGZ Oost-Brabant.

  Wouter Bos

  Goed of slecht nieuws?

  Column van Wouter Bos, voorzitter raad van bestuur VUmc.

  ‘Het is een robuuste deal’

  Zijn ziekenhuis was het eerste in de Verenigde Staten waarmee Philips in 2013 een groot en langlopend contract afsloot. Vincent Shawn: ‘De uitdaging is om beide partijen tevreden te houden.’

  ‘Ik wil verbinding maken met de praktijk’

  Hij is binnengehaald als hoogste ambtenaar van VWS om knelpunten in de uitvoering van de stelselveranderingen op te lossen. Erik Gerritsen ziet altijd mogelijkheden. ‘Ongetemde ingewikkelde problemen, dat is wel mijn ding.’

  In de praktijk

  Verhalen van patiënten kunnen zorgverleners inspireren. Luisteren naar hun voorkeuren, hun verschillende behandelopties geven en samen beslissen: lukt dat in de praktijk? Deze maand Karen Vlieger. ‘Artsen werkten niet samen’.

  Kijken zonder oordelen

  Met een nieuwe meetmethode krijgt ouderenzorgorganisatie Viattence meer zicht op de kwaliteit van zorg. Observatoren laten de professionals zien hoe zij de dagelijkse zorg en ondersteuning verlenen.

  Nog een wereld te winnen

  De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft onderzoek gedaan naar de effecten van duurzame bedrijfsvoering op de financiële resultaten van zorginstellingen. Die zijn er; ze worden alleen nog onvoldoende benut.

  Online gedeeld dossier als hulpmiddel

  Een minderheid van de patiënten kan haar medisch dossier via internet bekijken. Is online inzage noodzakelijk om samen met de arts te beslissen over de behandeling? En hoe veilig zijn de gegevens bij de patiënt?

  Terecht

  Met de onderdelen 'Zaken op orde' over het strenge toezicht op vastgoed en 'Column', deze maand geschreven door Johan Legemaate.

  Tien punten

  Redactioneel commentaar door Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie.

  Verlost van bureaucratie

  Keuzevrijheid en eigen regie zonder loodzware administratieve lasten. Dat biedt het integraal persoonsgebonden budget (i-pgb). Om de pilot in twee gemeenten van de grond te krijgen, was wel een tijdelijke AMvB nodig.

  Vrijwaard na de crisis

  Midden in de omvorming naar een toekomstbestendige organisatie deed zich bij ouderenzorginstelling Vrijwaard een incident voor met enorme gevolgen. Van persoonlijke bedreigingen tot een kritisch Inspectierapport.

  rubriek over intern toezicht en medezeggenschap

  Wijze raad: Nieuwe governancecode: ‘best een goed stuk’

  De nieuwe governancecode gaat mee met de ontwikkelingen.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.