Zorgvisie magazine nr. 1-2, 2017

  Cover Zorgvisie magazine nr. 1-2 2017

  In het februarinummer een interview met Erik Gerritsen, secretaris-generaal van VWS, die is binnengehaald om knelpunten in de uitvoering van de stelselveranderingen op te lossen. Vrijwaard kreeg te maken met suïcide van een bewoner én een kritisch Inspectierapport. Hoe is het nu met de ouderenzorgorganisatie? De Focus van deze maand is gewijd aan de patiënt centraal 2.0.

  Eric Bassant 2016 660

  Tien punten

  Redactioneel commentaar door Eric Bassant, hoofdredacteur Zorgvisie.

  Pag9 In De Praktijk

  In de praktijk

  Verhalen van patiënten kunnen zorgverleners inspireren. Luisteren naar hun voorkeuren, hun verschillende behandelopties geven en samen beslissen: lukt dat in de praktijk? Deze maand Karen Vlieger. ‘Artsen werkten niet samen’.

  Pag10 13 Interview Gerritsen

  ‘Ik wil verbinding maken met de praktijk’

  Hij is binnengehaald als hoogste ambtenaar van VWS om knelpunten in de uitvoering van de stelselveranderingen op te lossen. Erik Gerritsen ziet altijd mogelijkheden. ‘Ongetemde ingewikkelde problemen, dat is wel mijn ding.’

  Pag15 Terecht

  Terecht

  Met de onderdelen 'Zaken op orde' over het strenge toezicht op vastgoed en 'Column', deze maand geschreven door Johan Legemaate.

  Pag16 18 Vrijwaard

  Vrijwaard na de crisis

  Midden in de omvorming naar een toekomstbestendige organisatie deed zich bij ouderenzorginstelling Vrijwaard een incident voor met enorme gevolgen. Van persoonlijke bedreigingen tot een kritisch Inspectierapport.

  Pag20 22 Viattence

  Kijken zonder oordelen

  Met een nieuwe meetmethode krijgt ouderenzorgorganisatie Viattence meer zicht op de kwaliteit van zorg. Observatoren laten de professionals zien hoe zij de dagelijkse zorg en ondersteuning verlenen.

  Wouter Bos

  Goed of slecht nieuws?

  Column van Wouter Bos, voorzitter raad van bestuur VUmc.

  Pag24 26 I Pgb

  Verlost van bureaucratie

  Keuzevrijheid en eigen regie zonder loodzware administratieve lasten. Dat biedt het integraal persoonsgebonden budget (i-pgb). Om de pilot in twee gemeenten van de grond te krijgen, was wel een tijdelijke AMvB nodig.

  Online gedeeld dossier als hulpmiddel

  Een minderheid van de patiënten kan haar medisch dossier via internet bekijken. Is online inzage noodzakelijk om samen met de arts te beslissen over de behandeling? En hoe veilig zijn de gegevens bij de patiënt?

  Pag34 35 Duurzame Bedrijfsvoering Fotolia

  Nog een wereld te winnen

  De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen heeft onderzoek gedaan naar de effecten van duurzame bedrijfsvoering op de financiële resultaten van zorginstellingen. Die zijn er; ze worden alleen nog onvoldoende benut.

  rubriek over intern toezicht en medezeggenschap

  Wijze raad: Nieuwe governancecode: ‘best een goed stuk’

  De nieuwe governancecode gaat mee met de ontwikkelingen.

  Pag38 40 Augusta Philips

  ‘Het is een robuuste deal’

  Zijn ziekenhuis was het eerste in de Verenigde Staten waarmee Philips in 2013 een groot en langlopend contract afsloot. Vincent Shawn: ‘De uitdaging is om beide partijen tevreden te houden.’

  De Innovatie Copyright Janus Van Den Eijnden

  De innovatie

  Slimme sensor brengt bewoners naar juiste kamer.

  Pag43 Boeken Recensie

  Boeken

  Bespreking van het boek 'Hoe heeft het zover kunnen komen? Een frisse blik op de gezondheidszorg' en Bladeren met Marjolein de Jong, bestuurder van Groenhuysen.

  Pag46 Secretaresse

  De secretaresse van Oscar Dekker

  Nancy Princen (46) werkt sinds zes jaar als secretaresse van bestuurder Oscar Dekker (47), voorzitter raad van bestuur GGZ Oost-Brabant.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.