Zorgvisie magazine nr. 4, 2019

  Zorgvisie magazine, nr. 4 2019

  In dit nummer onder meer het coverinterview met boegbeeld Sjaak Wijma van het Zorginstituut Nederland. Verder onder meer artikelen over de aanpak van wachtlijsten in de ggz en over het zzp’ers-dilemma: onmisbaar maar duur.

  Anke2

  ‘Gemeente moet zich meer focussen op kwaliteit dan op financiën’

  In gesprekken tussen gemeente en zorgaanbieder ligt de focus te veel op financiën en nog te weinig op kwaliteit van zorg. Dat remt de transformatie in het sociaal domein. Dat stelt Anke Bielderman, manager Zorgverkoop bij ’s Heeren Loo.

  De juiste zorg op de juiste plek

  Juiste zorg op de juiste plek allang begonnen

  Met wat aanpassingen binnen het budgetsysteem ontstaat er nog meer ruimte voor de juiste zorg op de juiste plek. Guus van Montfort legt uit hoe.

  Martin van Rijn

  Column: Beschikbaarheid versus kwaliteit

  Tussen beschikbaarheid aan de ene kant en kwaliteit/betaalbaarheid aan de andere kant ontstaat steeds meer spanning, constateert Martin van Rijn.

  Het Amphia Hospital Control Center is een ontmoetingsplek om te sturen op capaciteit

  Amphia Ziekenhuis stuurt centraal op capaciteit

  Zoals Schiphol de verkeerstoren heeft, heeft Amphia Ziekenhuis het Hospital Control Center. Via beeldschermen wordt de actuele situatie van in-, door- en uitstroom gemonitord.

  Sjaak Wijma: 'Kwaliteit is meer een film dan een foto' Fotocredits: Paul Tollenaar

  Interview Sjaak Wijma, bestuursvoorzitter Zorginstituut Nederland

  'Wij willen niet de club zijn die vanuit Diemen-Zuid behandelingen afkeurt voor het pakket en bepaalt wat kwaliteit is', zegt Sjaak Wijma, sinds november 2018 boegbeeld van het Zorginstituut Nederland (ZIN).

  Rechtspraak

  Terecht: Tot hier en niet verder

  Begin mei klonk een noodkreet vanuit Nederlandse gemeenten: de uitvoering van de Jeugdwet en Wmo leidt tot financiële problemen.

  draagvlak

  Promotieonderzoek: Duurzaam draagvlak voor bestuurders

  Wat is goed bestuur en wat is het belang van normstelling in deze? Sophie Bijloos deed promotieonderzoek naar de 'license to lead' van zorgbestuurders.

  Vlucht uit loondienst door onvrede

  Tegen de negatieve beeldvorming in groeit het aantal zzp'ers in de zorg nog altijd explosief. De sector moet nu eindelijk goed werkgeverschap gaan tonen, anders is het straks te laat.

  Jan Harm Zwaveling, bestuursvoorzitter Máxima Medisch Centrum

  De agenda van: Jan Harm Zwaveling

  Een van de belangrijkste taken van een ziekenhuisbestuurder is goede ideeën samenbrengen en die dan nog beter organiseren. Als voorzitter raad van bestuur van Máxima Medisch Centrum deed Jan Harm Zwaveling dat onlangs met het onderwerp preventie.

  zorginkoop

  Het nieuwe leven van de zorgkantoren

  De zorgkantoren moeten de komende jaren veranderen in sparringpartners voor cliënten en zorgaan-bieders. En ze moeten onderling samenwerken. Dat is wennen, want de moederconcerns zijn concurrenten van elkaar.

  Wachttijden ggz

  Oplossingen in de regio voor lange wachttijden ggz

  De wachttijden voor de ggz zijn te lang. Regionaal zijn er veelbelovende initiatieven om patiënten eerder en korter te behandelen, zoals in Noord-Limburg. Alles draait om samenwerking.

  Marius Buiting, directeur van de Nederlandse Vereniging voor Toezichthouders in de Zorg

  Geen oog voor expertise patiënt

  Marius Buiting (58) heeft al ruim tien jaar ervaring als hart- en vaatpatiënt. Hij observeert en constateert, maar merkt dat de zorg niet ontvankelijk is voor tips van patiënten.

  Horizontaal toezicht

  Zorgaanbieders krijgen horizontaal toezicht niet voor niets

  Horizontaal toezicht kan administratieve lasten en kosten besparen en gepast gebruik van zorg bevorderen. Maar zorgaanbieders krijgen horizontaal toezicht niet voor niets.

  Gentle Teaching: Medewerkers gebruiken handen, stem en ogen om contact te maken en interactie te stimuleren

  Gentle Teaching haalt mensen met een beperking uit isolement

  Prinsenstichting in Purmerend behaalt goede resultaten met Gentle Teaching, een methodiek om mensen met verstandelijke beperkingen uit hun isolement te halen. Vanuit de ouderenzorg en de ggz is nu ook belangstelling.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.