Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

MCL en Nij Smellinghe nemen afscheid van cd-roms

Mark van Dorresteijn
Ziekenhuis Nij Smellinghe en MC Leeuwarden leveren digitaal beeldmateriaal, zoals röntgenbeelden, niet langer via cd-rom aan het UMC Groningen. Zij zijn sinds 18 augustus overgestapt op de XDS infrastructuur van uitwisselingsplatform GERRIT.
MCL en Nij Smellinghe nemen afscheid van cd-roms
Foto: rgbstock

Het XDS-netwerk levert grote voordelen voor de zorg. Tot nu toe werden patiëntgegevens, zoals röntgenbeelden en onderzoeksrapporten, veelal uitgewisseld op papier, op cd-rom of mondeling per telefoon. Straks kunnen specialisten alle relevante gegevens over hun patiënten met één druk op de knop bij de andere ziekenhuizen ophalen. De komst van het XDS-netwerk levert daarmee een enorme tijdsbesparing en kwaliteitswinst op. Patiënten kunnen bijvoorbeeld eerder overgeplaatst en geholpen worden in een ander ziekenhuis, zonder de belemmering dat gegevens nog niet beschikbaar of onvolledig zijn. GERRIT initieert en begeleidt de transitie van cd-rom’s naar XDS. ‘Per ziekenhuis doorlopen we een project van acht weken om de in- en uitgaande cd-stroom van ziekenhuizen te vervangen voor uitwisseling via XDS’, legt Jan Feenstra, projectleider XDS bij GERRIT, uit.

Meer ziekenhuizen

Ook andere ziekenhuizen nemen afstand van de cd-rom. In september start het project voor ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen. In het najaar volgen Martini Ziekenhuis Groningen, Wilhelmina Ziekenhuis Assen (WZA) en Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) en zullen – naast de stroom naar het UMCG – ook de uitwisselingen tussen de ziekenhuizen onderling worden aangepakt, zoals bijvoorbeeld vanuit Nij Smellinghe richting MCL.

XDS

De ziekenhuizen in Noord-Nederland maken voor de uitwisseling van gegevens zoals cardiologieonderzoeken en röntgenfoto’s, gebruik van cd-rom’s of papieren dossiers. De ziekenhuizen in Friesland, Groningen en Drenthe willen graag medische gegevens digitaal uitwisselen. Daartoe is het XDS-netwerk opgebouwd: een infrastructuur die gebruik maakt van IHE-XDS, een wereldwijde standaard voor uitwisseling van medische gegevens. Alle noordelijke ziekenhuizen zijn of worden aangesloten op deze infrastructuur, GERRIT beheert het XDS-netwerk.

Privacy en veiligheid

De privacy van de patiënt en de veiligheid van de patiëntgegevens zijn van groot belang bij een dergelijke uitwisseling. De ziekenhuizen voldoen daarom allen aan de ‘Gedragscode Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg’, stelt GERRIT. Deze stelt niet alleen hoge eisen aan techniek, maar ook aan organisatie. Eén van de eisen betreft de noodzakelijke patiënttoestemming voor uitwisseling van diens gegevens. Daarnaast krijgt de patiëntvertegenwoordiging een belangrijke stem bij het uitwisselingsbeleid en de verdere inrichting.

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.