Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Minister mikt op meer ruimte voor zorgkantoren buiten Wlz

Redacteur Zorgmanagement
Zorgkantoren moeten meer ruimte krijgen om te investeren in zorg die buiten de Wet Langdurige Zorg (Wlz) valt. Voorwaarde is wel dat deze investeringen aantoonbaar bijdragen aan een lagere instroom in de langdurige zorg. Dat schrijft minister De Jonge van VWS in een brief aan de Tweede Kamer.
Hugo de Jonge, minister van VWS.
Minister Hugo de Jonge van VWS heeft steun van de coalitiepartijen voor zijn plannen voor de financiering van de langdurige zorg. Foto: Martijn Beekman/VWS.

Op dit moment is het zorgkantoren

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


    Al abonnee? Log dan in

    3 REACTIES

    1. veel mensen zwerven onnodig door het zorgsysteem, met ziekenhuisbezoek, diagnostiek, medicatie. de zorg lijkt niet echt de oplossing te zijn voor gezondheidsproblematiek van deze mensen, eerder zijn er achterliggende oorzaken als stress, eenzaamheid, beperkte gezondhedsvaardigheden de ooraak van gezondheidsklachten. Inzetten op verbetering van deze achterliggende oorzaken zal per direct minder zorgkosten per patient opleveren. het is een bredere kijk op preventie naast leeftsijlinterventies.
      Verbindingen van het sociale domein met het medisch domein lijkt een goede businesscase voor de premiebetaler

    2. Lees alle reacties
    3. Precies, dat is een nuttig voorstel wat al eerder is geopperd maar tot dusver geen gehoor vindt: stop 1% van de zorgverzekeringsmiddelen via een beschikbaarheidsfinanciering rechtstreeks in een preventiefonds. De minister heeft die mogelijkheid en de verzekeraars krijgen zo geen last van concurrentiekriebels. Zij kunnen wel (samen) in de governance van zo’n fonds een rol spelen.

    4. Als de Jonge de middelen die -zoals hij beoogt- buiten de bestaande wettelijke regimes door verzekeraars/zorgkantoren ingezet gaan worden, direct in mindering brengt van de reguliere geldstroom, dan vergeet hij dat de kost voor de baat uit zal moeten gaan.
      Preventie leidt immers niet onmiddellijk tot minder zorg. Daar gaat een veel langere termijn overheen. Het is de makke van ons zorgstelsel en van onze democratische orde, dat om die reden investeren in preventie, hoewel door iedere verstandige burger en beleidsmaker als absoluut noodzakelijk wordt erkend, al vele decennia niet van de grond komt. Laten we op elke euro die we aan WZv-premie betalen, respectievelijk in de WLZ wordt ingezet, 1 cent doneren aan een Preventiefonds waaruit innovatieve initiatieven kunnen gefinancierd kunnen worden en al werkende weg regelgeving en structuur kunnen worden ontwikkeld.

    Geef uw reactie

    Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.