Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Moeilijk jaar voor zorgbouw verwacht

2015 wordt een moeilijk jaar voor de zorgbouw. Dat stelt het Adviescentrum voor Zorghuisvesting (AcvZ) op basis van indexcijfers van 2014. Vorig jaar stabiliseerde de zorgbouwmarkt zich.
Moeilijk jaar voor zorgbouw verwacht
Foto: ANP Nils van Houts

Voor 2015 verwacht het AcvZ een moeilijk jaar voor de zorgbouw. In de langdurige zorg neemt het aantal projecten af als gevolg van de onzekerheid bij instellingen door het overheidsbeleid. Het verminderen van het aantal plaatsen en het versnellen van de toepassing van het scheiden van wonen en zorg leidt op korte termijn tot stagnatie in de zorgbouw. Bovendien stellen bankiers hoge eisen aan de businesscases.

Inhaalvraag

Vastgoeddeskundigen waarschuwen dat deze stagnatie zal leiden tot een toekomstige inhaalvraag, omdat de huidige woningen en gebouwen niet geschikt zijn voor de gewijzigde toekomstige vraag naar zorg. Dit besef is ook doorgedrongen in de Tweede Kamer, waar in december  een tweetal moties over de noodzakelijke transformatie van zorgvastgoed zijn aangenomen.

Ziekenhuizen

In de sector ziekenhuizen zijn ten gevolge van fusies en nieuwe technologie nog een aantal grote projecten in uitvoering. Maar ook daar wordt verwacht dat de combinatie van stelselwijziging en scherpere financieringseisen zal leiden tot een afname van bouwprojecten. Inmiddels is de voorbereiding van een aantal investeringen reeds stilgelegd.

Stabilisatie 2014

Uit de indexcijfers van 2014 blijkt dat de kosten van de bouw in de gezondheidszorg in 2014 stabiel zijn gebleven. Zowel voor de ziekenhuizen als voor de care zijn de prijzen gemiddeld met minder dan 1 procent gestegen. De berekening van de indexatie is uitgevoerd door het Bureau Documentatie Bouwwezen op basis van de bouwpraktijk in de zorg. Bij de berekening is gebruik gemaakt van specifieke bouwtypes in de zorg. In de cure is dat het onderscheid tussen hot floor, hotel, kantoor of fabriek; in de care geldt de typologie van woongebouwen, kantoor en activiteiten. Bekijk hieronder de indexcijfers.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders. Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.