Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nieuw EPD van CSC: ‘Veel ziekenhuizen ontevreden over bestaande EPD’s’

Mario Gibbels
CSC komt met een nieuw EPD op de Nederlandse markt. Dat heeft het bedrijf onlangs tijdens de HIMSS in Atlanta bekend gemaakt. Marlene Gigase en Darryl Berend, account executives Healthcare bij CSC, leggen uit waarom CSC ervan overtuigd is dat er in Nederland mogelijkheden zijn voor het EPD Clinical Suite.

Waarom denken jullie dat dit nieuw EPD kans van slagen heeft op de Nederlandse markt terwijl er al zoveel EPD’s zijn?

“We horen van veel ziekenhuizen dat ze niet tevreden zijn met het EPD dat ze nu gebruiken en aanlopen tegen de grenzen van de mogelijkheden die deze EPD’s bieden. Wij zijn ervan overtuigd dat we met Clinical Suite met een EPD komen dat wel in de behoefte voorziet van de ziekenhuizen.”

En waarin verschilt Clinical Suite dan met die andere EPD’s?

“Clinical Suite is ontwikkeld vanuit de visie dat zorg samenwerken is en het is daarom gebaseerd op een procesgeoriënteerde, geïntegreerde modulaire en open architectuur. Wij verplichten ziekenhuizen dan ook niet om alle software waar ze tevreden over zijn te vervangen zodra ze voor Clinical Suite kiezen. Clinical Suite is een systeem waarbij het mogelijk is om andere onderdelen te integreren. Het is daardoor ook een flexibel systeem dat makkelijk aangepast kan worden aan veranderingen in de processen. En Clinical Suite ondersteunt niet alleen de samenwerking binnen het ziekenhuis maar ook de samenwerking tussen patiënt en zorgverlener en tussen zorgaanbieders onderling. Het is een van oorsprong Deens EPD dat op dit moment in drie van de vijf regio’s in Denemarken wordt gebruikt. Daardoor is het bij uitstek een systeem dat de samenwerking in de regio ondersteunt.”

Waarom wordt Clinical Suite in Nederland geïntroduceerd?

“Omdat de automatiseringsgraad in Nederland hoog is en omdat er volgens ons ruimte is voor nieuw EPD met een open architectuur. Clinical Suite zal bovendien ook nog in Zweden en de Duitstalige landen worden geïntroduceerd.”

In het verleden is er al eens eerder sprake geweest van de introductie van Clinical Suite in Nederland. Waarom is het toen niet doorgegaan?

“We hebben toen enkele onderzoeks- en testsessies gedaan en daaruit bleek dat de ziekenhuizen er nog niet aan toe waren om het hele zorgproces te ondersteunen door middel van een EPD.”

De Nederlandse markt staat niet bepaald bekend als een makkelijke markt.

“Voordeel is dat CSC zowel het landelijk schakelpunt (LSP) als de DBC-Grouper heeft ontwikkeld en operationeel beheert voor Nictiz en DBC Onderhoud. Daarmee hebben wij de kennis in huis om de Clinical Suite snel aan te passen voor aansluiting op het LSP en de verwerking van dbc’s.”

Hoe gaat het nu verder?

“We gaan nu op zoek naar een zogeheten launching partner. We hebben al een shortlist met geïnteresseerde ziekenhuizen.”

Welk doel hebben jullie jezelf gesteld?

“Binnen vijf jaar willen we minstens tien Nederlandse ziekenhuizen als klant hebben voor Clinical Suite.” (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.