Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Acute Zorg Afdeling bevordert doorstroom in ziekenhuizen Rotterdam

Betty van Wijngaarden
Betty van Wijngaarden is ruim 20 jaar werkzaam als zelfstandig journalist en tekstschrijver, gespecialiseerd in de gezondheidszorg. Zij is tevens actief als zzp-coach.
Zorgorganisatie Aafje is samen met vijf Rotterdamse ziekenhuizen en zorgverzekeraars Zilveren Kruis en VGZ gestart met de Acute Zorg Afdeling (AZA). Doel is de doorstroom in de ziekenhuizen bevorderen door patiënten tijdelijk op te vangen die niet meer in het ziekenhuis hoeven te zijn, maar ook nog niet naar huis kunnen.
Nieuwe Acute Zorg Afdeling Rotterdam
Foto: Zorgorganisatie Aafje

Onder meer door de griepepidemie zijn de Rotterdamse ziekenhuizen overvol. Voor zorgorganisatie Aafje aanleiding om in haar zorghotel locatie Maasstad samen met vijf Rotterdamse ziekenhuizen (Erasmus MC, Ikazia, Maasstad, IJsselland en de Franciscus & Vlietland Groep) en zorgverzekeraars VGZ en Zilveren Kruis de nieuwe Acute Zorg Afdeling (AZA) te starten. De AZA is aanvullend op bestaande mogelijkheden voor tijdelijke opvang van patiënten die niet langer in het ziekenhuis hoeven te verblijven. Deze zogenoemde ‘verkeerdebedpatiënten’, die nog niet naar huis kunnen maar wel klaar zijn in het ziekenhuis, kunnen de doorstroom in ziekenhuizen stagneren en houden kostbare ziekenhuisbedden bezet.

Regionale problematiek

De AZA biedt kortdurende opvang als tussenstap naar reguliere zorgvoorzieningen. Daardoor ontstaat ruimte voor nieuwe patiënten in de vijf Rotterdamse ziekenhuizen. De afdeling biedt plaats aan dertig patiënten en er is dag en nacht deskundig zorgpersoneel aanwezig, inclusief een arts. Een verblijf duurt gemiddeld vier dagen, waarbij wordt gekeken naar de persoonlijke situatie en de zorgbehoefte. Hierna stroomt de patiënt door met of naar de juiste zorgvoorziening. Bijvoorbeeld naar huis met thuiszorg, naar een verpleeghuis of naar een revalidatiecentrum. Op deze manier leveren de Rotterdamse zorginstellingen gezamenlijk een bijdrage aan het oplossen van de regionale problematiek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.