Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

NPCF: huisartsen, bied alternatief voor LSP

Huisartsen die niet meedoen met het Landelijk Schakelpunt (LSP), moeten met een alternatief komen voor het uitwisselen van patiëntgegevens. ‘Want het kan echt niet meer in deze tijd dat huisartsen voor patiënten beslissen dat hun gegevens niet kunnen worden uitgewisseld met andere zorgaanbieders.’ Dat zegt Wilna Wind, directeur van patiëntenfederatie NPCF.
NPCF: huisartsen
Foto: NPCF

Dinsdag stemden 16 van de 23 Nederlandse huisartsenkringen voor het convenant LSP. 5 regio’s stemden tegen en 2 kringen onthielden zich van stemming. Als een huisarts zich niet aansluit bij het systeem, zijn de gegevens van zijn of haar patiënten ook niet in te zien. ‘Maar het is niet aan de huisarts om dat te beslissen. Dat moet de patiënt doen’, vindt Wind.

Alternatief

‘Wat ons betreft is het doel uitwisseling van gegevens van patiënten, als zij dat willen. Het enige middel daarvoor is op dit moment het LSP. Als huisartsen beslissen daar niet aan mee te doen, moeten ze wel met een goed alternatief komen, dat ook aan de eisen van de inspectie voldoet’, zegt Wind. ‘Ik neem aan dat ze daar erg goed over na gaan denken.’

Medicatieoverzicht

Ook voorzitter van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) Steven van Eijck is pleitbezorger van uitwisseling van patiëntgegevens. ‘Het is onbestaanbaar dat het nu mogelijk is dat een patiënt zich met een acuut probleem bij een huisartsenpost meldt en dat de dienstdoende arts niet kan inzien wat die patiënt voor medicatie slikt en of hij allergisch is voor een bepaald medicijn’, aldus Van Eijck.

Voorlichting

Volgens Paul Habets, de vice-voorzitter van de LHV, doen patiënten die te maken hebben met een twijfelende of weigerende huisarts er goed aan het onderwerp aan te snijden. ‘Als een arts meerdere chronisch zieke patiënten heeft die zeggen dat dit geregeld moet worden, dan zal die dokter dat wel doen. Het gaat uiteindelijk om de patiënt.’ Volgens Habets zullen dankzij goede voorlichting en de positieve ervaringen in de praktijk steeds meer cliënten en artsen voorstander worden van het LSP.

1 REACTIE

  1. Mevrouw Wind heeft blijkbaar nog niet kennis genomen van het feit dat OZIS vrij gemakkelijk op te schalen is naar een niveau van veiligheid waar zowel artsen als patiënten tevreden mee kunnen zijn.
    Wat zij echter ‘vergeet’ te vermelden is het feit dat zij ( namens 17 miljoen patiënten??? ) dermate verstrengeld is met het LSP, dat zij dit alternatief onhaalbaar maakt.
    Mevrouw Wind is meer van de vorm dan van de inhoud.
    En toch gun ik haar moment van gelukzaligheid wel ( ‘deze trein is niet meer te stoppen ‘ , en ‘criticasters, kom maar eens met een alternatief’ ) .
    Ik heb het gevoel dat wij elkaar nog zullen spreken, mevrouw Wind!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.