NVZ voorziet grote problemen met dure medicijnen

Dure geneesmiddelen dreigen onbetaalbaar te worden en bovendien andere vormen van zorg weg te drukken. Ziekenhuizen kunnen de problemen niet alleen oplossen en dringen aan op landelijke inkoop van dure medicijnen door de overheid.
geld.jpg

Dat is een van de conclusies in het plan ‘Zorg voor 2020’ dat NVZ-voorzitter Yvonne van Rooy vanmiddag aanbiedt aan VWS-minister Edith Schippers. 

Geneesmiddelen
Zelf zullen ziekenhuizen deelnemen aan registraties en informatie uitwisselen over doelmatigheid en effectiviteit van de inzet van geneesmiddelen. Gezamenlijke inkoop en maximale inzet van bio-similars moet de prijzen verder drukken. Met zorgverzekeraars zullen duidelijke afspraken moeten worden gemaakt. Als de maatregelen onvoldoende blijken te zijn zal de overheid keuzes moeten maken in het basispakket. 

Winst uitkeren
De financiële ruimte voor ziekenhuizen moet groter worden anders is substitutie van zorg of inkrimpen van het zorgaanbod zinloos.

0
28

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.