Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

NZa positief over horizontaal toezicht

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Ziekenhuizen en zorgverzekeraars die in pilots aan horizontaal toezicht werken, kunnen opgelucht ademhalen. De NZa draagt hun plannen een warm hart toe.
raam met geld.fotolia.jpg
Fotolia

Dat blijkt uit de brief die de Zorgautoriteit aan zorgaanbieders en zorgverzekeraars heeft gestuurd.

Adminstratieve lasten
De NZa noemt als extra voordeel dat horizontaal toezicht administratieve lasten kan verminderen en zo tijd en geld bespaart. De NZa wordt echter niet minder streng als instellingen horizontaal toezicht hanteren. Wel kan de NZa accenten verleggen in haar toezicht, zegt directeur toezicht Loes de Maat: ‘In plaats van permanente controles uit te voeren, kan de NZa overgaan op thematisch toezicht. De NZa werkt op die manier meer risico gestuurd.’

Boetes
De NZa zegt het te waarderen dat het veld ‘proactief aan de slag is met het correct declareren.’ Boetes vallen echter niet lager uit bij zorgaanbieders met horizontaal toezicht, maar de NZa maakt er alleen werk van als er op grote schaal verkeerde declaraties voorkomen. De Maat: ‘Van een klein foutje maken we niet een groot probleem’. 

Controles
Horizontaal toezicht houdt in dat zorgaanbieder en zorgverzekeraar het declaratieproces doorlichten en een beter controlesysteem ontwikkelen zodat mogelijke fouten in declaraties worden voorkomen. De materiële controles die zorgverzekeraars nu nog achteraf doen, zouden daarmee sterk verminderen. Het zou ook een eind moeten maken aan de hoge boetes die de NZa tot nu toe oplegt wegens ‘bewust of onbewust’ verkeerd declareren.

Lees meer over horizontaal toezicht in Zorgvisie magazine nr. 3, dat op 26 februari verschijnt.

Dossier Integrale Bekostiging
Specialisten en bestuurders moeten sinds 2015 samen onderhandelen over de prijs die zij vragen per aandoening. Hoe dat verloopt, leest u in dit dossier.
Lees meer>>

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer>>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.