Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Onderzoeksformulieren gevonden in oud St Clara

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Tijdens een inspectie door tien medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis in het oude St Clara-gebouw zijn aanvraagformulieren voor onderzoek aangetroffen.
Wikipedia
Wikipedia

De woordvoerder van het ziekenhuis wil niet zeggen of hier persoonlijke gegevens op staan, de formulieren zijn ‘in onderzoek’. Wel benadrukt zij dat er geen medicijnen of patiëntendossiers zijn aangetroffen. Vanmiddag gaat de inspectie verder in de hoogbouw. Het Maasstad Ziekenhuis erkent dat een inspectie uit 2013 onvoldoende is uitgevoerd. De gevonden aanvraagformulieren hadden er niet meer mogen liggen.

Patiëntendossiers en medicijnen

In 2011 is het voormalige St Clara Ziekenhuis gesloten. Het Maasstad Ziekenhuis verhuisde toen naar de nieuwbouw en zette studenten als anti-kraakwacht in het lege pand. De studenten stapten in 2012 naar de media omdat zij patiëntendossiers, medicijnen, röntgenfoto’s en zakjes bloed hadden gevonden. Naar eigen zeggen, slingerden de spullen rond. Dit zou zijn bevestigd door een voormalige beveiliger. Het ziekenhuis erkende destijds dat er inderdaad nog medische spullen en gegevens aanwezig waren, maar dat de ruimtes waarin deze lagen opgeslagen, waren afgesloten. Er zou sprake zijn van inbraak en het ziekenhuis zou daarvan aangifte doen. De woordvoerder voegt toe dat het ging om ‘afgesloten ruimten voor beperkte opslag’. Tot een rechtszaak is het niet gekomen.

Sloop

Twee jaar geleden heeft het Maasstad Ziekenhuis het pand verkocht aan de huidige eigenaar. Het pand wordt nu gesloopt. Het terrein is afgesloten maar vorige week bleek dat er was ingebroken in het gebouw. Het gebouw zou een populaire hangplek zijn voor jongeren. De eigenaar heeft sinds afgelopen vrijdag bewakers met honden ingezet.

Inspectie Gezondheidszorg

Het Maasstad Ziekenhuis zegt de ontstane commotie te betreuren. De extra controle die is uitgevoerd, is puur gedaan vanwege de berichtgeving in de Telegraaf dat studenten in het pand medicijnen hadden gevonden. ‘Wij nemen dit heel serieus’. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg is op de hoogte gesteld. Het Maasstad Ziekenhuis meent dat hier sprake is van een leerpunt voor ieder ziekenhuis dat een groot gebouw verlaat. ‘De inspectie van een oud gebouw dient goed en zorgvuldig plaats te vinden.’ Maar ook stelt het ziekenhuis: ‘Ondanks het afzetten van het terrein blijkt inbraak moeilijk te voorkomen’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.