Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

OR klaar voor rechtszaak tegen fusie Bollenstreek

Redactie Zorgvisie
De ondernemingsraad van ouderenzorgaanbieder WWZ bereidt een rechtszaak voor tegen de juridische fusie van WWZ, Valent en Mariënstaete, de stichtingen die in 2007 bestuurlijk zijn gefuseerd en vooral opereren in de duin- en bollenstreek. “Ze willen naar de ondernemingskamer van het Gerechtshof op basis van het wantrouwen in de jaarcijfers”, meldt advocaat Jan Hermes.
OR klaar voor rechtszaak tegen fusie Bollenstreek

Ook de cliëntenraad heeft geen vertrouwen in de goede afloop van de fusie en spreekt over grote onrust onder het personeel. De inzet van de rechtszaak is een onafhankelijk onderzoek naar de financiële positie van de stichtingen. Het jaarverslag van WWZ, Valent en Mariënstaete van 2007 toont dan ook rode cijfers. Het negatieve resultaat wordt door bestuursvoorzitter Corine Houtzagers voor een groot deel toegeschreven aan de invoering van de Wmo. Advocaat Hermes wijst echter op de jarenlange vastgoedinvesteringen als reden voor het verlies. “De kans is groot dat je daar problemen mee krijgt.”

Opschorten fusie

De ondernemingsraad en de cliëntenraad willen de fusie uitstellen tot het onderzoek naar de cijfers is afgerond. “Als de conclusie erg somber is, gaat de fusie mogelijk niet door”, aldus Hermes. Een woordvoerder van de stichtingen meldt dat de raad van bestuur het onderzoek op korte termijn zal uitvoeren. Het afronden van de juridische fusie zal daar niet op wachten. “Wij zijn al bestuurlijk gefuseerd en er zijn ook mensen die graag verder willen. De fusie gaat door.” De woordvoerder weerspreekt de kritiek dat het de zorginstellingen zou gaan om het afdichten van financiële gaten, vooral bij stichting Valent. “Het gaat ons nog steeds om de ketenzorg.”

Aftocht toezichthouders

Drie toezichthouders zouden in een korte tijd zijn vertrokken bij WWZ, Valent en Mariënstaete. Zowel de advocaat als de woordvoerder kennen geen details over dit vertrek. Volgens Hermes zou er bovendien weinig vertrouwen zijn in de raad van toezicht bij Valent en juist bij deze instelling zijn geen toezichthouders opgestapt. De jaarcijfers van de stichtingen over 2008 zijn nog niet beschikbaar voor publicatie. Door de juridische fusie zal een zorgorganisatie ontstaan met een omzet van ongeveer 115 miljoen euro, 3400 werknemers en 20.000 cliënten. (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Raad van State: geen strengere fusietoets zorg

Vakbond werkt aan juridisch conflict met Philadelphia

Fusie Amerpoort en Sherpa van de baan

De Open Ankh verliest rechtszaak van gemeente Soest

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Als ketenzorg het ware doel van de fusie is kunnen ze zich zakken vol geld en bergen onrust en vele, vele uren aan overleg op hoog én laag niveau en niet te vergeten uitgebreide cultuuraanpassing besparen en gewoon goede onderlinge afspraken maken. Daarvoor is een fusie van dergelijk een volstrekt onnodig middel. Nu ik ook nog lees dat er door de belabberde financiële toestand helemaal geen geld over is voor een dergelijke geldverslindende operatie lijkt het me duidelijk dat de OR hier een heldere casus heeft.

  3. Een geslaagde fusie begint bij draagvlak. Dat ontbreekt in deze situatie nu 3 leden van de RvT zijn opgestapt. Het is duidelijk dat Valent niet zo veel op heeft met de RvT. Er zijn kennelijk risicovolle vastgoedbesluiten genomen, financieringen aangegaan zonder instemming van de RvT etc. De informatievoorziening naar RvT is kennelijk structureel onvoldoende. Ook het 10 punten verbeterplan is niet financieel onderbouwd. Het is kretologie! Jaarrekening 2008 is nog niet klaar en inzichtelijk (waarschijnlijk grote verliezen komen hieruit te voorschijn) en ik durf er om te wedden dat 1ste kwartaalrapportage 2009 ook nog niet gereed is. Kortom: de Raad van Bestuur moet zich gaan afvragen in hoeverre zij een wanprestatie heeft geleverd en zo ja waarom ze dan niet aftreden. Hoogste tijd dat alle cijfers boven water komen en vaststellen wie er nu verantwoordelijk is voor de enorme verliezen. Ik zou zeggen: zet een zware interimmanager neer, want de huige RvB heeft er een puinbak van gemaakt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.