Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Philadelphia en Miele starten Leerwerktraject

Stichting Philadelphia Zorg en Miele zijn op maandag 8 september gestart met een leerwerktraject Facilitair en Logistiek in het Miele Inspirience Centre in Vianen. Deelnemers worden opgeleid tot Assistent Facilitair Medewerker of Logistiek Medewerker.
Philadelphia en Miele starten Leerwerktraject
Foto: ANP Lex van Lieshout

Het leerwerktraject heeft tot doel dat kwetsbare mensen duurzaam werk verkrijgen en behouden. Dat zijn jongeren en ouderen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen met een Wajong-, WIA, WAO, WWB, Wet Wij of Ziektewetuitkering, en mensen met een WsW-indicatie en/of indicatie dagbesteding. Maar ook niet-uitkeringsgerechtigden, de zogenaamde nuggers en mensen die via de Wet Poortwachter een re-integratie of omscholingsproject willen volgen. Ook mensen met een verstandelijke beperking die graag aan de slag willen, kunnen zich aanmelden.

Assistent Facilitair Medewerker

Het leerwerktraject combineert theorielessen met veel leren in de praktijk. Deelnemers worden opgeleid tot Assistent Facilitair Medewerker of Logistiek Medewerker met certificering op MBO niveau 1. Waarschijnlijk wordt op een later moment het leerwerktraject uitgebreid  met een opleiding tot Horeca Medewerker.

Mijn Netwerk

Volgens Corrie van Randwijk, directeur Philadelphia cluster Werk & Begeleiding, is het leerwerktraject bij Miele in Vianen een prachtig voorbeeld van de dienstverlening Mijn Netwerk. ‘Mijn Netwerk hebben we ontwikkeld om mensen met een verstandelijke beperking (en/of afstand tot de arbeidsmarkt)  zo goed mogelijk te ondersteunen bij het zelfstandiger in het leven staan. Naast leerwerktrajecten bestaat Mijn Netwerk uit DigiContact (beeldbellen met een gespecialiseerde begeleider 24 u per dag, 7 dagen per week), Ontmoetingsplekken, individuele begeleiding, stimuleren en vergroten van het netwerk en cursussen om zelfstandigheid en participatie te bevorderen.’

Deelnemers

De deelnemers zijn geselecteerd door de gemeente Vianen, UWV, Sociale Werkvoorziening PAUW Bedrijven en Werk en Inkomen Lekstroom. Wethouder Verweij van Vianen heeft hierin een stimulerende rol gespeeld en deze organisaties bij elkaar gebracht. Voor Philadelphia is het een voorbeeld van een leerwerktraject waarin mensen met een verstandelijke beperking, samen met anderen, meer kansen krijgen op de arbeidsmarkt. Naast Miele hebben al verschillende organisaties in Vianen zich aangemeld om een praktijkleerplek te bieden, zoals het Sportcentrum Helsdingen van de gemeente Vianen, Autoschadeherstelbedrijf Schadenet Vianen, Hotel Van der Valk en BV Nimag, importeur van onder andere Suzuki.

Programma

Het leerwerktraject begint met een inwerkperiode van een maand. Daarna wordt het een leerprogramma op maat; aangepast op het niveau van de verschillende deelnemers. Mensen die vanuit een  bijstands- of werkloosheidssituatie deelnemen,  doen maximaal een half jaar over het traject tot certificering op MBO niveau 1. Mensen met een verstandelijke beperking mogen er twee jaar over doen. Deelnemers werken aan het verkleinen van hun achterstand op de arbeidsmarkt en het vergroten van hun werkvaardigheden en kennis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.