Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Privacy patiënten bij EPD onvoldoende gewaarborgd’

De privacy van patiënten is bij het huidige ontwerp van het elektronisch patiëntendossier onvoldoende gewaarborgd. Dat stelt het College Bescherming Persoonsgegevens (CPB) in een advies aan het ministerie van VWS. Het ministerie benadrukt dat de patiëntveiligheid voorop staat bij het EPD.

Het CPB wil dat vooraf gecontroleerd wordt of een arts een behandelrelatie heeft met een patiënt voordat hij het dossier kan inzien. De huidige opzet van het EPD is echter dat achteraf gecontroleerd kan worden of een arts, die een dossier heeft geraadpleegd, een behandelrelatie heeft met de patiënt. Artsen mogen het EPD alleen raadplegen als ze een behandelrelatie met een patiënt hebben. “Zomaar gegevens opvragen mag niet”, aldus de woordvoerster van het ministerie.

Onvoorziene gevallen

De eis van het CPB dat elke arts die een EPD wil raadplegen eerst toestemming moet vragen van een patiënt, leidt volgens VWS tot een onwerkbare praktijk. “Het EPD is juist bedoeld voor onvoorziene, acute gevallen”, stelt de woordvoerster van VWS.

Toezicht

Alle raadplegingen door artsen worden vastgelegd in het landelijk schakelpunt waarlangs de berichten worden uitgewisseld. Het CPB en de Inspectie voor de Gezondheidszorg kunnen erop toezien dat hier geen oneigenlijk gebruik van wordt gemaakt.

Gedeeltelijke toegang

Het ministerie van VWS benadrukt dat het EPD een belangrijke bijdrage moet leveren aan het verminderen van het aantal vermijdbare ziekenhuisopnames, medicatiefouten en zelfs doden. “Patiëntveiligheid staat voorop”, aldus een woordvoerster van VWS.Bovendien zullen alle burgers vooraf geïnformeerd worden over de invoering van het EPD en daarbij zal ze ook verteld worden dat ze de mogelijkheid hebben om hun EPD geheel of gedeeltelijk af te sluiten. Binnen twee jaar krijgen burgers zelf ook toegang tot het EPD.

Verbolgen

VWS is verbolgen over het feit dat het CPB al over het advies met de pers heeft gecommuniceerd terwijl het ministerie het nog niet ontvangen had. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Lees ook:

Ziekenhuizen niet klaar voor EPD

Eerste test EPD gestart

Websites:

– ICTzorg

-CPB

-VWS

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.