Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Registratie vitale functies patiënten met smartphone

Mark van Dorresteijn
Verpleegkundigen in het UMC Utrecht registreren vitale functies van patiënten direct aan het bed. ‘De verpleegkundigen zijn erg enthousiast over de pilot’, vertelt Jan Christiaan Huysman van het UMC Utrecht.
Registratie vitale functies patiënten met smartphone

De app Nursemapp is ontwikkeld voor iPhone en Android en gekoppeld aan het elektronisch patiëntendossier CS-EZIS van Chipsoft. Met de app kunnen verpleegkundigen meetgegevens rechtstreeks invoeren, bijvoorbeeld: bloeddruk, pols en temperatuur. In de toekomst wordt de app ook beschikbaar voor tablets.

Directe registratie

Huysman legt dat er intensief is samengewerkt met de verpleegkundigen. ‘Dat heeft gezorgd voor een snelle implementatie en grote mate van acceptatie. Ze vinden het vooral prettig dat de meetgegevens direct ingevoerd kunnen worden, waardoor er altijd een actueel overzicht is van de laatste metingen. Daarnaast kunnen zij trends zien en direct actie ondernemen als dat nodig is.’

Pilotfase

Vooralsnog gaat het om een pilot en de verpleegkundigen zien ook nog enkele verbeterpunten, stelt Huysman. ‘Het UMC Utrecht is een groot ziekenhuis en we merkten dat nog niet op elke plek Wi-Fi beschikbaar is, dat is nodig voor een goede werking van de app. Verder leek het klikwiel (zoals te zien in de video, [red.]) in eerste instantie een goed idee, maar dat is inmiddels vervangen door een numeriek toetsenbord.’ De verpleegkundigen dragen ook verbeterpunten aan. Zo zien ze mogelijkheden om andere metingen, zoals pijnscores, toe te voegen aan de app. Daarnaast willen ze graag eenvoudiger patiënten kunnen registreren via barcodescanning.

Medische app store

Voor in de toekomst denken we aan een eigen medische app store, stelt Huysman. ‘Daarin komen diverse medische apps die door het personeel te gebruiken zijn als zij daarvoor de juiste rechten hebben. Zo ver is het nog niet, maar het zou een logische vervolgstap zijn.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.