Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Standaard borstkankeroperaties zijn niet optimaal

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Operaties onder geleiding van echo zijn aantoonbaar beter en ‘besparen 1 miljoen euro per jaar’. Hoewel echogeleide operaties effectiever zijn, gebruiken niet alle chirurgen deze.
borstkanker.jpg

Dat onderzocht radioloog in opleiding Max Haloua in zijn promotieonderzoek aan het VUmc.

Echo
Echogeleide chirurgische technieken zijn superieur aan de standaardmethode voor borstsparende operaties. Hiervoor zijn al jaren indicaties, maar vreemd genoeg gebruiken nog niet alle chirurgen de echo tijdens borstoperaties. Met de echogeleide techniek blijft maar in drie procent van de gevallen tumor achter in de borst, terwijl dit met de standaardtechniek bij zeventien procent van de patiënten gebeurt. Ook wordt met de nieuwe techniek twee keer minder gezond borstweefsel verwijderd.

Minder heroperaties
Met de nieuwe techniek hoeven minder vrouwen opnieuw een operatie te ondergaan en is het cosmetisch resultaat van de borstsparende behandeling op korte en lange termijn beter. Ook is de patiënttevredenheid hoger dan na behandeling met de standaardmethode. Door deze techniek in heel Nederland toe te passen is minstens  1 miljoen euro per jaar te besparen in de borstkankerzorg. Dit komt doordat minder vervolgoperaties en opnames en minder extra radiotherapie nodig is. Haloua: ‘In Nederland wordt de echogeleide techniek nog niet routinematig toegepast, wat gezien onze resultaten valt te betreuren. Het is niet meer van deze tijd om alleen met de tastzin te opereren terwijl de tumor makkelijk in beeld gebracht kan worden met behulp van echografie.’

Buitenland
Ook vanuit het buitenland is er belangstelling voor de Nederlandse resultaten; in het grootste Amerikaanse vakblad over kankerchirurgie, Annals of Surgical Oncology, is onlangs geopperd om van echogeleide borstsparende operaties voor borstkanker de gouden standaard te maken.

Dossier Innovatie in de zorg
Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.