Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn onderzoekt einde SVB bij uitbetaling pgb

Staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Jetta Klijnsma (SZW) gaan op zoek naar alternatieve methoden om de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten (pgb's) voor zorgbehoevenden beter te laten verlopen. Hierbij wordt ook gekeken of de uitbetaling van de pgb's misschien toch het beste in handen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) kan blijven of dat de gemeenten of de zorgkantoren deze taak beter kunnen oppakken.
fotolia

De voltallige Kamer ergert zich al geruime tijd aan het debacle rond de uitkering van de pgb’s, waarmee gehandicapten en zieken zelf hun zorg kunnen inkopen. Al maanden wordt ongeveer 95 procent van alle correct ingevulde pgb’s binnen tien dagen uitbetaald en blijven verdere noemenswaardige verbeteringen uit. Dat betekent dat nog altijd zo’n 12.000 zorgverleners in onzekerheid verkeren of hun salaris wel wordt uitbetaald.

Op de schop

De coalitiepartijen VVD en PvdA vinden dat inmiddels de tijd is gekomen om te onderzoeken of het hele systeem van de uitbetaling opnieuw op de schop moet worden genomen. Sinds begin vorig jaar is de SVB hiervoor verantwoordelijk. Van meet af aan waren er enorme problemen en werden hulpverleners te laat of helemaal niet uitbetaald. Onlangs stelde het Bureau ICT-toetsing, de ict-controleur van de overheid, dat de computersystemen van de SVB het werk gewoonweg niet aankunnen.

Vertrouwen
Nog voor de zomer willen de partijen alternatieven voor de SVB zien. In debat met de Kamer beloofde Van Rijn dinsdagavond dat hij aan de slag gaat. De bewindsman wil alle mogelijkheden op een rijtje zetten. Daarbij kijkt hij ook naar mogelijke verbeteringen bij de SVB. Net als zijn collega Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) heeft hij er nog steeds vertrouwen in dat de SVB deze taak aankan. Van Rijn wees erop dat het pgb-systeem ingewikkeld is en blijft, omdat het over veel schijven gaat. ‘In welk model je ook zit, je blijft bezig met verschillende spelers.’ Hij wil wil in de nieuwe opzet, net als de Kamer, veel rekening houden met de mensen die een pgb hebben. Omdat het enige tijd duurt voordat een ander manier van uitbetalen een feit zal zijn, zal er in 2016 ‘knetterhard’ moeten worden gewerkt aan verbeteringen van het huidige systeem, aldus Van Rijn. (ANP)

Dossier Persoonsgebonden budget
Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over het persoonsgebonden budget (pgb). Een pgb is een bedrag waarmee mensen zelf hun zorg of ondersteuning kunnen regelen.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.