Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Thebe verliest rechtszaak tegen Tilburg

Gemeente Tilburg heeft het kort geding gewonnen dat door thuiszorgorganisatie Thebe was aangespannen. Tilburg hoeft Thebe niet alsnog te contracteren voor het leveren van eenvoudige hulp bij het huishouden.
Thebe verliest rechtszaak tegen Tilburg

Thebe stelt dat zij de aanbesteding voor huishoudelijke hulp in Tilburg onterecht hebben verloren en spande daarom een kort geding aan. “Het gaat om de aanbesteding voor eenvoudige huishoudelijke hulp”, zegt bestuursvoorzitter Wim Corsten van Thebe. “Het gedeelte waarvoor wij alfahulpen inzetten. Dat deel van de thuiszorg kunnen wij in Tilburg niet meer uitvoeren.”

Werkmaatschappijen

Volgens Corsten mocht Thebe in Tilburg niet mee doen met twee werkmaatschappijen die onder dezelfde holding vallen. “Dit mag volgens de gemeente niet. Maar aanbieders de Zorgverlener en Nuevo vallen ook onder één enkele holding, namelijk Surplus. En die mogen wél leveren in Tilburg.” De rechter oordeelde hier echter anders over. Alle bezwaren van thuiszorgorganisatie Thebe tegen gemeente Tilburg zijn afgewezen.

Werkgeversrol burgers

Bedrijfsmatig heeft de uitspraak geen grote gevolgen voor Thebe. “Het gaat alleen om de bemiddeling voor alfahulpen. Dat heeft dus vrijwel geen personele gevolgen voor ons.” Corsten heeft wel problemen met het feit dat de gemeente nu zelf de bemiddeling voor alfahulpen doet. “De gemeente stuurt nu zélf alfahulpen. Vanuit de gemeentelijke dienst, onder de werkmaatschappij 18K.” Vanaf 1 januari moeten Tilburgers hulp bij de huishouding betalen door middel van vouchers. Deze vouchers worden door de alfahulpen ingewisseld bij 18K en van daaruit weer uitbetaald. “Burgers krijgen daarbij dus eigenlijk wél de werkgeversrol. Dat was na de wijziging in de Wmo juist niet de bedoeling”, zegt Corsten. “Deze opzet betekent ook dat er een knip zit in de communicatie tussen de alfahulpen vanuit de gemeente enerzijds en reguliere zorgverleners van de thuiszorg anderzijds. En je krijgt als burger ineens verschillende zorgverleners vanuit verschillende instanties over de vloer. Van zowel de thuiszorg als de gemeente.”

Overgangsperiode

Per 1 januari verlenen zes organisaties eenvoudige hulp bij het huishouden in Tilburg: Stichting de Wever, De Zorgverlener, Nuevo, TSN, Tzorg, Actief zorg. Thebe zal voor een overgangsperiode van drie maanden nog bemiddelen voor de klanten die nu nog via hen deze lichte vorm van hulp ontvangen. Daarna gaat de gemeente dat zelf doen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Tilburg zoekt oplossing voor thuishulp

Thebe moet tien miljoen bezuinigen

Wijngaards nieuwe directeur bij Thebe

Ook Tilburg gedaagd om Wmo

Zorgvisie magazine

Meer weten? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.