Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tuchtrechter zet psycholoog uit het vak

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het tuchtcollege heeft een psycholoog met onmiddellijke ingang geschorst en zijn inschrijving in het BIG-register doorgehaald.
Tuchtrechter zet psycholoog uit het vak
Foto: ANP/Roos Koole

Het tuchtcollege deed gisteren zijn uitspraak.

Burn-out

Een vrouw werd in 2011 door haar huisarts verwezen naar een psycholoog. Zij kon vanwege depressieve en somatische klachten niet meer functioneren op haar werk. De tuchtrechter concludeert dat de psycholoog geheel volgens zijn eigen werkwijze en niet conform de geldende beroepsnormen, protocollen, richtlijnen en wettelijke verplichtingen heeft gehandeld. Hij gebruikte verouderde vragenlijsten die geen betrekking hadden op de klachten van zijn patiënte. Er was nauwelijks sprake van een medisch dossier of behandelplan en zijn behandelingsmethoden waren onprofessioneel. De psycholoog liet zijn patiënte ongebruikelijk lange en zeer intensieve sessies ondergaan: acht sessies van twee tot tweeëneenhalf uur in negen dagen tijd. Het tuchtcollege vindt dit zeer onprofessioneel.

Hug

De psycholoog raakte tijdens de behandelsessies de bovenbuik aan van de vrouw. De vrouw vond dit grensoverschrijdend. De psycholoog deed dit naar eigen zeggen als ontspanningsoefening en om zijn betrokkenheid te tonen. Ook was de vrouw niet gediend van zijn omhelzing, die de psycholoog een ‘Amerikaanse hug’ noemde. Op de zitting zei de psycholoog dat hij zich nu kan voorstellen dat iemand door dergelijke aanrakingen ook angstig kan worden.

Ongepast

Het College acht het ook ongepast dat de psycholoog tijdens een behandelsessie in het bijzijn van haar moeder aan patiënte heeft gevraagd over een vroege seksuele ervaring te spreken. Patiënte heeft dit ook zelf als zeer ongepast en schaamtevol ervaren. Daar komt bij dat volgens patiënte de psycholoog na afloop van de sessie aan een stagiaire van de praktijk heeft verklaard dat hijzelf zoiets nooit aan zijn moeder verteld zou hebben.

Eerder in de fout

De psycholoog ging met zijn ongebruikelijke manier van werken al vaker over de schreef. In het verleden stuurde hij patiënten ook niet direct door naar psychiaters, terwijl dat in die situaties wel geboden was. In 1996 en in 2005 zijn al grotendeels gegronde uitspraken tegen de psycholoog gedaan waarbij de psycholoog liet weten zich niet te willen conformeren aan de beroepsethische principes. Zijn lidmaatschap is hem toen ontnomen. Met name de zaak uit 2005 vertoont veel gelijkenissen met de laatste zaak.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.