Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG: ‘Patiëntgegevens bespreken in trein kan niet’

Redacteur Zorgvisie
Het UMCG gaat artsen in het ziekenhuis opnieuw wijzen op de regels rondom privacy. Dat gebeurt naar aanleiding van een klacht over een arts die in een volle trein patiëntgegevens besprak.
app400istock.jpg
Foto: iStock.

De arts besprak in de trein de ziektedetails en medicatiegegevens van zeker tien patiënten, meldt Dagblad van het Noorden. Een 72-jarige reizigster trok aan de bel bij haar dochter, die met de krant sprak. ‘Twee oudere mensen waren erg slecht, een man was onrustig omdat zijn vrouw op het punt van bevallen stond’, zegt dochter Annemiek Tommel, die ook direct over het voorval Tweette.

Het UMCG heeft op haar Twitterbericht gereageerd. ‘Hoewel we onze medewerkers regelmatig wijzen op veilig omgaan met patiëntgegevens, gaat dat helaas toch nog wel eens mis. We zijn het met je eens dat dit echt niet kan en zullen dit incident gebruiken om privacy nogmaals onder de aandacht te brengen.’ 

Dossier Patiëntveiligheid
Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.