Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Umc’s krijgen hoge ict-accreditatie van HIMSS

Mark van Dorresteijn
Het Leids UMC en UMC Utrecht hebben het op één na hoogste certificaat ontvangen voor automatisering van de zorg. De ‘niveau 6’-accreditatie is uitgedeeld door het Amerikaanse Healthcare Information and Management Systems Society (HIMSS). Beide ziekenhuis hebben Chipsoft als ziekenhuisinformatiesysteem (zis) / elektronisch patiëntendossier (epd).
Umc’s Krijgen Hoge Ict Accreditatie Van Himss
Foto: Arno Massee

HIMSS richt zich op verbetering van de gezondheidszorg door ict. De organisatie deelt zorginstellingen in op niveaus van 0 tot en met 7. De organisatie kijkt daarbij onder andere naar de werking van het epd en hoe dat geïntegreerd is met andere systemen bij onder meer de laboratoria, radiologie, cardiologie en de intensive care.

LUMC

‘Het LUMC is blij met dit certificaat op level zes’, zegt Karel van Lambalgen, ict-directeur LUMC, ‘We krijgen dit certificaat onder andere omdat we hoogwaardige ict-systemen voor de patiëntenzorg hebben die goed geïntegreerd zijn en een hoog functioneel niveau hebben.’ De accreditatiecommissie van HIMSS stelt dat het LUMC een belangrijke langetermijn strategie voert op ict-gebied waardoor level-6 bereikt is. ‘Het ziekenhuis implementeerde onder meer ict-oplossingen voor de ondersteuning van klinische besluitvorming die op dit moment vijf behandelingspaden ondersteunen: schildklierkanker, colorectale kanker, prostaatkanker, baarmoederhalskanker en staar. Ook het strategisch werken aan een volledige “Closed Loop Medication” dossiervoering in de medische administratie is een vermelding waard.’

UMCU

‘We hebben deze mijlpaal kunnen bereiken dankzij intensieve samenwerking met de gebruikers bij de ontwikkeling, inrichting en implementatie van het zis/epd’, zegt Jan Christiaan Huysman, programmamanager vernieuwing zorg-ict van het UMC Utrecht. ‘Het UMC Utrecht beschouwt dit dan ook vooral als een aanmoediging om samen met zorgprofessionals te blijven streven naar goede, veilige en efficiënte zorg voor patiënten.’ De Amerikaanse commissie stelt: ‘In het afgelopen jaar heeft het UMC Utrecht onder meer ondersteuning gerealiseerd ten behoeve van klinische protocollen en zorgpaden en is een duidelijke verbetering geconstateerd in medicatieveiligheid. Bovendien is vermeldenswaardig dat er een volledige “Closed Loop Medication” dossiervoering in gebruik is bij de kinderchemotherapie en dat één verpleegafdeling al gebruik maakt van barcode-scanning voor de medicijnverstrekking.’

Certificering in Nederland

Slechts drie reguliere Nederlandse ziekenhuizen hebben al een niveau 6-certificering van HIMMS. Het Spaarne Ziekenhuis (Epic) was het allereerste ziekenhuis in Nederland. Westfriesgasthuis (Chipsoft) en Sint Lucas Andreas Ziekenhuis (Epic) volgden daarop. In Europa is slechts een niveau-7 lid, dit is het academisch ziekenhuis Hamburg-Eppendorf (Soarian).

Zorgvisie over LUMC, UMCU en Hamburg-Eppendorf

Zorgvisie schreef in september 2011 een verhaal over de implementatie van Chipsoft door het UMCU en het LUMC. Ook schreef Zorgvisie (maart 2012) over Hamburg-Eppendorf. Beide verhalen zijn hieronder als PDF toegevoegd.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.