Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: zware ggz-patiënten in langdurige zorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, ouderenzorg en ggz.
De kwetsbaarste ggz-patiënten krijgen toegang tot de Wet langdurige zorg (WLZ). Dat schrijft staatssecretaris Martin van Rijn van VWS aan de Tweede Kamer.
Van Rijn: zware ggz-patiënten in langdurige zorg
Foto: VWS

Van Rijn geeft hiermee uitvoering aan de motie-Bergkamp/Keijzer. Die roept de secretaris op om de kwetsbaarste ggz-patiënten, net als de kwetsbaarste patiënten in de gehandicaptenzorg en ouderenzorg,  toegang te geven tot de WLZ. In de oorspronkelijke plannen zouden alle ggz-patiënten vanaf 1 januari 2015 onder de Zorgverzekeringswet (Zvw) vallen.

Ggz naar zorgverzekeraars

Van Rijn laat objectieve inhoudelijke criteria opstellen voor in- en uitstroom tot de WLZ. Maar omdat die nog niet af zijn heeft hij besloten patiënten die per 1 januari 2015 drie jaar of langer aaneengesloten gebruik hebben gemaakt van verblijf gericht op behandeling rechtstreeks toegang krijgen tot de WLZ. Patiënten die korter in behandeling zijn vallen onder Zvw. Dat betekent dat zij onder verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars vallen.

Beschermd wonen naar Wmo

Verder maakt Van Rijn bekend dat er een overgangstermijn van vijf jaar komt voor ggz-patiënten die nu nog onder beschermd wonen vallen. Zij komen vanaf 1 januari 2015 onder het regime van

gemeenten. Beschermd wonen wordt nu bekostigd met zorgzwaartepakket C. Mensen die zo’n indicatie hebben, behouden hun recht op beschermd wonen nog vijf jaar. Of voor de nog resterende looptijd van die indicatie als die korter is dan vijf jaar.

Vera Bergkamp

D66-Kamerlid Vera Bergkamp laat weten tevreden te zijn met het resultaat. ‘Dat was zonder deze motie niet mogelijk geweest. Vanuit zorgvuldigheid snap ik dat er meer tijd voor nodig is om goede objectieve criteria te formuleren op basis waarvan toegang wordt verkregen tot de WLZ. Ook voor mensen die nu onder beschermd wonen vallen (WMO).’

Reactie veldpartijen

GGZ Nederland, de Federatie Opvang, de RIBW Alliantie en het Landelijk Platform GGz vinden het besluit een belangrijke en positieve stap. Ze benadrukken het belang dat het geld de cliënten volgt als zij overgaan naar een ander bekostigingssysteem. Ook moet herschikking tussen financiers mogelijk zijn, laten partijen in een reactie weten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.