Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

‘Verzekeraar geen toegang tot patiëntgegevens’

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraars krijgen op geen enkele manier toegang tot elektronische dossiers van patiënten. Dat stelde minister Schippers gisteren tijdens een algemeen overleg in de Tweede Kamer.
‘Verzekeraar geen toegang tot patiëntgegevens’

Schippers kondigde op 8 december het nieuwe plan aan voor het Landelijke Schakelpunt (LSP). Het LSP blijft bestaan en wordt gefinancierd door de zorgaanbieders, de zorgverzekeraars en het ministerie van VWS. De NPCF, VHN, LHV, KNMP richten de Organisatie van Zorgaanbieders op die de infrastructuur zal gaan beheren.

Dossiers bekijken

Karen Gerbrands (PVV) en Renske Leijten (SP) vreesden dat zorgverzekeraars ongeoorloofd de dossiers van patiënten en cliënten zouden raadplegen wanneer zij meebetalen aan een privaat LSP. Schippers stelde hen gerust en verklaarde dat de rol van de zorgverzekeraar is vastgelegd. “De elektronische dossiers zijn alleen toegankelijk voor zorgverleners. Zorgverzekeraars hebben en krijgen geen toegang.” Wanneer de verzekeraars toch de gegevens bekijken, is er sprake van een strafbaar feit. Volgens Schippers staat daar een tot vier jaar cel op.

Toezicht

Met de komst van het private LSP krijgen de patiënten een ‘redelijk veilig systeem’, stelt Schippers. Het toezicht daarop is volgens haar goed geregeld. “De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het College bescherming persoonsgegevens houden toezicht. Daarnaast kan de burger zelf ook zijn dossier bekijken en controleren.” Schippers denkt voor de zomer de loggegevens beschikbaar te kunnen stellen aan patiënten. Hiermee kunnen patiënten controleren wie het dossier bekeken heeft.

Pieter Omtzigt (CDA) vraagt verder nog of er ook intern toezicht komt binnen de op te richten Organisatie van Zorgaanbieders. Schippers reageert dat zij deze optie zal doorgeven aan de oprichters.

Verplichte uitwisseling

De PVV en SP zijn ook bang dat de zorgverzekeraars te veel macht krijgen, doordat zij alleen nog contracten zullen afsluiten met hulpverleners die de medische gegevens elektronisch opslaan en kunnen uitwisselen. Hierbij verwijst Schippers naar de richtlijnen die het veld zelf opstelt. “In de basisrichtlijn voor huisartsen is digitale uitwisseling van gegevens verplicht. Deze richtlijn is niet door verzekeraars opgesteld.” (Zorgvisie / ICTzorg – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Oppositie keert zich tegen privaat LSP

Landelijk Schakelpunt blijft bestaan

7 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Wanneer een zorgverzekeraar besluit iets niet tevergoeden en je maakt bezwaar via de Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekering, dan wil de zorgverzekeraar ook inzage in je medisch dossier om te beoordelen door eigen artsen van de verzekeraar of dat bezwaar terecht is.Privacy; niet als het om geld gaat.

 3. toch biedt een dossier wat gedeeld wordt door zorgverleners heel veel veiligheid tov nu. Zeker oudere patienten met meerdere klachten worden nu niet adequaat behandeld omdat gegevens niet volledig worden gedeeld. Daarnaast is de toekomst dat veel poliklinisch/dagopname/shrtstay opnames worden en thuis e.a voortgang moet krijgen dit kan niet zonder gedeeld dossier. Ik deel wel de zorg over de privicy maar ik vind de voordelen opwegen tegen de nadelen

 4. Inderdaad Cees heeft hier een punt, o.a. via Healthcare Auditing in Haarlem hebben zorgverzekeraars, zoals Achmea toegang tot patiëntendossier. Wanneer fysiotherapeuten dit weigeren, komen ze niet in aanmerking voor het zogenaamde bonus- of plustarief. Kortom, als de minister nu consequent is, zal ze de zorgverzekeraars hierop aanspreken. Kortom, Marjolein Verstappen, hoofd Zorginkoop van Achmea, de komende tijd ben jij onder de pannen. Zie hier het faillissement van het huidigezorgverzekeringsstelsel.

 5. Wanneer zorgverzekeraars toch gegevens bekijken is er sprake van een strafbaar feit. Ik ben benieuwd hoe men een “foutje in de software” op gaat sluiten in de gevangenis…..
  We krijgen een particulier/commercieel systeem opgelegd dat niet kan worden gecontroleerd door patienten of de overheid…. reden voor mij om een formulier in te sturen dat ik niet akkoord ga met het willekeuring delen van gegevens met jan en alleman.
  Vele zorgverleners zullen blindelings dit systeem vullen omdat ze anders geen vergoeding krijgen voor hun diensten. Je zou ook kunnen stellen dat zorgverleners vanwege chantage de database/verzekeraars zullen voorzien van gegevens.
  Patientenrechten worden gemakshalve terzijde geschoven. (zoals het recht tot inzage en wijzigingen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.