Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Video: Catharina beste in uitwendig draaien van baby

Mark van Dorresteijn
Het Catharine Ziekenhuis in Eindhoven heeft het hoogste slagingspercentage van Nederland als het gaat om het voor de bevalling uitwendig draaien van een baby in stuitligging naar hoofdligging. Het ziekenhuis haalt een slagingspercentage van gemiddeld 55 procent.
Video: Catharina beste in uitwendig draaien van baby
Foto: ANP Photo

Vijf procent van alle zwangere vrouwen heeft te maken met een baby in stuitligging. Een baby in stuitligging heeft vaak een zware bevalling of een keizersnede tot gevolg met de daarbij behorende risico’s. Steeds meer vrouwen kiezen er daarom voor om te proberen de baby een aantal weken voor de bevalling uitwendig te draaien naar een hoofdligging, een zogenoemde ‘versie’. Voor het laten slagen van deze versie is teamwerk volgens een strak protocol zeer belangrijk. De afdeling Verloskunde van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven houdt al vele jaren een speciaal versie-spreekuur en heeft mede door de opgebouwde expertise het hoogste slagingspercentage van Nederland.

Routine is belangrijk

De behandeling in het ziekenhuis is succesvol omdat een klein vast team van vier gynaecologen en verloskundigen elke donderdag vrouwen uit heel Nederland behandelt. ‘Routine is heel belangrijk’, aldus gynaecoloog Simone Kuppens, die in 2010 promoveerde op dit onderwerp. ‘Wij hebben sinds 2004 meer dan duizend baby’s gedraaid. Door deze procedure uit te voeren volgens een standaard protocol met een vast team van specialisten is het percentage geslaagde draaiingen in ons ziekenhuis al vele jaren het hoogste van Nederland.’

Drie minuten

Voor een versie krijgt de patiënt een echo om de ligging van de foetus te bevestigen. De patiënt krijgt daarna een weeënremmer toegediend om de spieren van de baarmoeder te laten ontspannen. De versie wordt uitgevoerd door een gynaecoloog en een verloskundige. De één plaatst beide handen op de buik en probeert geleidelijk de billen van het kind omhoog te bewegen, terwijl de ander het hoofd omlaag beweegt. Het kind maakt als het ware een koprol. Het derde teamlid controleert continu de conditie en ligging van de baby. De vierde zorgt voor een nauwkeurige registratie van de behandeling, waardoor analyse en verder onderzoek mogelijk is naar factoren die het succes bij een versie verder zouden kunnen verhogen. Gemiddeld duurt een uitwendige versie drie minuten.

Normale natuurlijke bevalling

‘Voor iedere vrouw met een baby in stuitligging betekent een versie een kans op een normale natuurlijke bevalling’, zegt Kuppens. Wanneer de baby met de voetjes of de billen naar beneden ligt, levert dat tijdens de bevalling veel risico’s op. Het hoofdje, dat het grootst is, komt dan als laatste naar buiten. Het kan vast komen te zitten in het geboortekanaal. Daarom kiezen gynaecologen en patiënten meestal voor een keizersnede. Maar ook daar kunnen complicaties optreden. Zo heeft de moeder na een keizersnede kans op wondinfecties en beschadiging van de blaas. Het is dus beter om het kind te draaien via de uitwendige versie zodat een natuurlijke bevalling mogelijk is. Hierdoor kan de bevalling meestal gewoon thuis plaatsvinden en dat is voor veel vrouwen een prettig idee. Bovendien zijn minder keizersneden kostenbesparend voor de gezondheidszorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.